Berlusconi efter attacken.

"Fördöm attacken mot Berlusconi"

Efter angreppet på Italiens regeringschef Silvio Berlusconi i Milano i går, är det oroade kommenter som förs fram i italienska tidningarna nu på morgonen över vad som skall hända med demokratin i landet.

Silvio Berlusconi får antagligen lämna sjukhuset San Raffaele nu på förmiddagen efter ytterligare några undersökningar. Men skadorna är ändå ganska allvarliga; han har fått en fraktur på näsbenet, har en spräckt läpp både från in och utsidan och har fått två framtänder avslagna.

De första läkarbulletinerna säger att han måste ta det lugnt i 20 dagar innan han kan återuppta sin frenetiska politiska verksamhet.

Kommentarerna i går dominerades av synpunkterna från Berlusconis eget håll om att angreppet var resultatet av en hatkampanj från vänstersidan. Men sedan landets statschef, president Giorgio Napolitano, än en gång hävdat att tonläget måste sänkas i den politiska debatten, tog istället oron över demokratins framtid i landet över i kommentarerna.

Tidningen La Repubblicas chefredaktör Ezio Mauro är inne på den här linjen på ett dramatiskt vis när han understryker:

– Även om angreppet på Piazza del Duomo i Milano är en ensam och kanske galen mans gest, står nu inte mindre än vår frihet på spel, skriver Ezio Mauro. Friheten för Berlusconi att uttrycka sina politiska ideer och sin politik - vilka motsvarar friheten att kritisera honom. Denna frihet kallar vi demokrati - nu måste vi försvara den, slutar Ezio Mauro i La Repubblica.

Roms stora morgontidning Il Messaggeros ledarskribent Carlo Fusi är inne på samma linje:

– Att fördöma aggressionen är inte bara en formell nödvändighet. Det handlar om en oerhört viktig politisk händelse - den öppnar ett sår i Italiens politiska liv.

Åke Malm, Rom
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista