Silvio Berlusconi blodig fördes bort från platsen och till sjukhus. Foto: Scanpix.
efter attacken:

Silvio Berlusconi blir kvar på sjukhuset

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi vaknade i morse efter en natt med våldsam huvudvärk, berättar hans språkrör i dag. Nu verkar läkarna ha bestämt att han får stanna ytterligare ett dygn på sjukhuset i Milano.

Någon officiell läkarbulletin har ännu inte utfärdats från San Raffaele-sjukhuset i Milano. Men flera källor anger det som troligt att Italiens regeringschef får stanna ytterligare ett dygn på sjukhuset.

Det sägs också att det kommer att dröja innan han kan visa sig inför offentligheten. Först måste tandläkarna ge honom proteser som ersättning för de tre tänder som skadades eller fick frakturer vid aggressionen.

Politiskt sett handlar diskussionen om vem som vållat det våldsklimat som ledde fram till att 42-årige Massimo Tartaglia kastade marmorstatyetten föreställande Milanos katedral i ansiktet på Berlusconi.

Den skarpaste anmärkningen kom från Rosi Bindi, ordförande i Demokratiska partiet. Hon menade att det är ingen idé att Berlusconi, efter hans våldsamma hotelser och rallarsvingar i hans senaste tal, nu försöker spela offer.

Ett yttrande som omedelbart fångades upp av ett av Berlusconis språkrör som hävdade att demokraternas partiledare, Pier Luigi Bersani omedelbart måste ta avstånd från Bindis uttalande. Annars skulle detta komma att utgöra en verkligt ful sida för det nya demokratiska partiet och för den italienska vänstern, framhöll Daniele Capezzone.

Men exemplen är många på vad som använts i tal från högersidan med Lega Nords ministrar i främsta ledet. Så debatten om vem som varit värst kommer säker att fortsätta ännu ett slag.

Åke Malm, Rom
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista