Fredrik Reinfeldt.

Försvagat stöd oroar Fredrik Reinfeldt

Uppdaterad 14:44
Statminister Fredrik Reinfeldt kommenterar i dag den borgerliga alliansens låga stöd i opinionen. Reinfeldt tror att missnöjet bland annat beror på de hårdare sjukreglerna och att han själv som EU-ordförande inte kunnat vara tillräckligt delaktig som statsminister.

– Det har ju rimligen inneburit att jag inte på samma sätt kunnat vara närvarande i de inrikespolitiska diskussionerna och det återspeglas säkert också i att vi behöver göra mer gällande hur opinionssiffrorna ser ut inför valet. Nu ligger vi tydligt efter.

Det var i torsdags som Statistiska centralbyråns stora väljarbarometer för november visade ett tydligt övertag i opinionen för den rödgröna oppositionen och där den borgerliga alliansen låg 7,5 procentenheter efter. Och i helgen visade Sifos mätning ett ännu större gap - där var de rödgrönas försprång 11,4 procentenheter.

Analytiker hävdar att debatten om de hårdare reglerna i sjukförsäkringen spelat in - och det tror också statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Ja, jag skulle bli jätteförvånad om man inte blir upprörd om man har följt media kring den här rapporteringen, det blir jag också. Därför att hela utgångspunkten är ju att förbättra saker i Sverige, säkerställa att människor som har ställts åt sidan får en chans att komma igen.

– Och att fullfölja det vi har sagt till det svenska folket, att om inte fler jobbar i det här landet då kommer vi inte att kunna bära upp välfärdssystem och pensionssystem i framtiden.

För någon vecka sedan kallade socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson och de borgerliga ledamöterna i riksdagens socialförsäkringsutskott till presskonferens för att berätta att Försäkringskassans hårda bedömningar inte stämde överens med intentionerna i lagstiftningen kring rehabiliteringskedjan, och att de nu snabbt tänker införa en mildring av bedömningen när allvarligt sjuka ansöker om fortsatt sjukskrivning.

Fredrik Reinfeldt utesluter inte fler justeringar framöver.

– Det finns inga perfekta reformer som aldrig behöver utvärderas eller förändras. Har man den uppfattningen då ska man göra något annat. Man ska alltid vara beredd att lyssna in och följa hur det påverkar människor.

Så det kan komma fler justeringar?

– Det är inte något vi planerar men hela mitt förhållningssätt till politik är att vara pragmatisk, det vill säga syftet är att vi ska få fler som jobbar, att människor ska få en chans att komma igen, når vi inte det syftet eller att det blir icke avsedda effekter då är vi beredda att rätta till det, säger Fredrik Reinfeldt. 

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista