Läkemedelsbolag "trixar" med priser

Uppdaterad 14:54
Kostnaden för vissa läkemedel har systematiskt drivits upp av läkemedelsföretagen. Sedan 2003 har läkemedlen kostat cirka 500 miljoner kronor mer än nödvändigt.

Magnus Thyberg är projektchef för apoteksfrågor på den ansvariga myndigheten Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

– Det är olyckligt att det har blivit ett sådant beteende senaste året när det har lönat sig att göra på det viset, säger han.

Frågan rör så kallade generikaläkemedel, alltså läkemedel där patentet på originalmedicinen gått ut så att läkemedlet kan tillverkas av ett annat företag, till ett lägre pris.

Prissättningen av de generikaläkemedel Apoteket säljer sker månadsvis. Läkemedelsföretagen får bjuda mot varandra och den som har lägst pris vinner rätten att leverera läkemedlet under hela nästkommande månad.

Efter en månad sker en ny budgivning. Vanligtvis har det gått till så att det läkemedelsföretag som vunnit budgivningen en månad, månaden därpå chockhöjt priset på just det läkemedlet.

Men många kunder har vela ha samma läkemedel som de fått utskrivet tidigare. Detta har lett till att den billiga, initiala månaden har fungerat som ett sätt för läkemedelsföretagen att kickstarta igång försäljningen av sitt läkemedel, för att därefter kunna sälja det till ett betydligt dyrare pris.

Till exempel kostade i mars i år läkemedlet Finasterid mot godartad prostataförstoring tillverkat av Orifarm, 74 kronor och 50 öre. Månaden efter, i april, hade priset höjts till 496 kronor.

Torsten Mattsson är vd för Orifarm Sverige och han håller med om att prissättningen är olycklig och hade gärna sett tydligare regelverk för att komma till rätta med problemet.

– Hade systemet varit knivskarpt så hade vi sluppit alla de här stora förändringarna i priserna.

För att komma till rätta med problemet har Tandvårds- och läkemedelförmånsverket infört nya hårdare regler, som trädde i kraft den första oktober i år.

Apoteken kommer inte längre att få lov att sälja något annat än det absolut billigaste läkemedlet och om det finns läkemedel över från en tidigare månad, så ska det säljas till det tidigare, billigare priset.

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista