Staten räddar riskfylld österrikisk bank

Under den gångna natten har en av Österrikes största banker HGAA, Hypo Group Alpe Adria, undgått konkurs i sista ögonblicket.

Banken har gjort riskabla, möjligen också olagliga, affärer på Balkan. Nu räddas banken av österrikiska staten, men med stora förluster för de hittillsvarande delägarna.

En kvart innan bankens kontor skulle öppna i morse klockan 09.00 var en uppgörelse klar. Österrikiska staten tar över för symboliska tre euro.

De tidigare delägarna skjuter till mer än en miljard euro för att någorlunda stabilisera bankens räkenskaper och för att slippa ta fortsatt ansvar.

Bankgruppen Hypo Alpe Adria är Österrikes sjätte största bank. Under nattens förhandlingar har också europeiska centralbankens chef Trichet konsulterats.

Hans budskap var att banken är, som det brukar heta, systemrelevant och att en dominoeffekt hade hotat om banken hade gått i konkurs. Det berättade Österrikes finansminister Josef Pröll på en presskonferens i Wien i morse.

Hypo Alpe Adria har genom dotterbanker specialiserat sig på affärer på Balkan, med verksamhet i 13 länder. Under finanskrisen har banken tvingats överta förluster från dotterbankerna.

Även bedrägerier misstänks i banken. Misstankarna utreds just nu av österrikiska åklagare.

Största delägare, med 67 procent i Hypo Alpe Adria, har de senaste två åren varit tyska Bayern Landesbank, ägd av delstaten Bayern. Där väntar nu en uppgörelse om det politiska ansvaret för bankäventyret på Balkan.

Förlusterna för Bayern Landesbank beräknas till tiotals miljarder kronor. De påverkar också den bankens stabilitet och hela delstatens ekonomi.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se