BAIC:s mål ett eget prestigemärke

Den kinesiska biltillverkaren Beijing Automotive, BAIC, köper rätten till flera Saabmodeller, något som det kinesiska företaget hoppas så småningom ska leda fram till ett eget framgångsrikt kinesiskt prestigemärke.

I dag blev det klart att det kinesiska bilföretaget Beijing Automotive, BAIC, köper rättigheter och verktyg till Saabmodellerna 9-3 och 9-5. Företaget köper dessutom upp motorer och växellådor.

Pengarna går till Saab och ger ett välbehövligt tillskott i kassan. Saab håller på att ersätta den gamla modellen 9-5 med en ny, men den ursprungliga modellen kan alltså komma att tillverkas i Kina.

På vägarna här i Peking vimlar det av licenstillverkade utländska bilmärken och i framtiden kan det alltså bli möjligt att se bilar av märket "Beijing Sabo" köra omkring här. Men målet för Beijing Automotive är att på sikt utveckla en egen kinesisk kvalitetsbil, med hjälp av Saabtekniken man nu köper upp.

Wèi Huìjuan, tidigare chefredaktör för Kinas största internetbaserade biltidning China Cars, ser en tydlig förändring mot tidigare år då västerländska biltillverkare hade mycket att säga till om i samarbeten med kinesiska bilföretag.

– Pengarna kommer från Kina, så det är vi som har initiativet. Vi kan välja vad vi vill ha för teknik, märken, och vad för typ av bilar vi behöver i framtiden, säger hon.

Bilförsäljningen i Kina har slagit rekord i år med 13 miljoner sålda bilar.

Biltillverkaren Beijing Automotive är ett statsägt företag med en historia av att samarbete med utländska biltillverkare. Bland annat var man först ut efter de ekonomiska reformerna 1980-talet med ett joint venture som resulterade i den så kallade Beijingjeepen.

Beijing Automotive var en av de tilltänkta finansiärerna bakom Koeningsegg Group, som nyligen drog sig tillbaka från ett erbjudande om att köpa Saab.

Spekulationerna om vem som eventuellt skulle vilja köpa hela Saab med dess svenska fabrik fortsätter alltså sedan kinesiska Beijing Automotive har nu tagit det man vill ha.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista