En slalombacke inomhus är ett av Dubai Worlds kritiserade projekt. Foto: Kamran Jebreili/Scanpix.

Uppåt på börserna efter Dubai-besked

Det blev överlag positiva reaktioner efter beskedet i morse att arabemiratet Abu Dhabi rycker in och räddar grannemiratet Dubai med ett mångmiljardlån.

Dubaibörsen drog en suck av lättnad och stängde upp 10,4 procent. Även Europabörserna har reagerat positivt hittills, inte minst i London, där flera brittiska banker har haft stora exponeringar mot Dubai.

Nu blir det alltså grannen Abu Dhabi som rycker in och räddar det som såg ut att vara ett enda stort gigantiskt spekulationsobjekt. Det statliga Dubai World som har förbyggt sig i olika nästan osannolika projekt som slalombacke inomhus och lyxbostäder på vattnet ute i Persiska Viken.

Det handlar om ett lån på 10,4 miljarder dollar som ska avhjälpa den akuta krisen eftersom Dubai World inte kunde betala sin skuld som sammanlagt uppgår till nästan 60 miljarder dollar.

Det var när bolaget begärde anstånd med betalningarna i sex månader som krisen utlöstes.

Lånet är inte ett sedvanligt lån som i västerlandet eftersom ränta inte är tillåten i arabvärlden. En fond har skapats som utfärdar vad som kallas sukuk och kan översättas med en islamisk obligation.

Som garant står både Abu Dhabi och Förenade Arabemiratens centralbank. Sammantaget har grannemiraten nu gått in med 25 miljarder dollar i stöd, eller ungefär hälften av bolagets skulder.

I gengäld lovar nu staten Dubai att inrätta ett slags akutmottagning som ska hantera alla kreditorers krav på det konkursfärdiga Dubai World.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista