Fler beviljas arbetstillstånd i Sverige

Drygt 14 000 personer har det senaste året fått arbetstillstånd i Sverige. Det är 30 procent fler jämfört med året innan, enligt en ny rapport från Migrationsverket. För ett år sedan ändrades reglerna så att det har blivit lättare att få tillstånd att jobba i Sverige.

En av de nyanlända är Maher Mankarjous från Egypten. Hans nya arbetsgivare annonserade på internet efter en kock till sin restaurang i Bromma utanför Stockholm.

– Jag kontaktade honom och han skickade ett anställningserbjudande till mig. Sedan ansökte jag om arbetstillstånd på ambassaden, säger Maher Mankarjous.

Den 15 december förra året infördes de nya reglerna som alltså ska göra det lättare att få arbetstillstånd. Den som har ett erbjudande om jobb från en arbetsgivare i Sverige ska också få tillstånd att jobba här.

Totalt har 14 109 personer fått arbetstillstånd enligt de nya reglerna och Maher Mankarjous berättar att det gick snabbt att få besked efter att han lämnat in sin ansökan.

– Sex veckor och sedan fick jag arbetstillståndet. Då kom jag hit och min familj kom några månader efter mig, säger Maher Mankarjous.

Migrationsverket hade väntat sig en rejäl anstormning av ansökningar, men den nya lagen kom samtidigt med den ekonomiska krisen, och därför har det inte funnits så många arbeten att söka i Sverige. Ändå blev det en ökning med 30 procent. Christina Werner som är verksamhetschef på Migrationsverket berättar att det är delvis nya yrkesgrupper som söker arbetstillstånd nu.

– En stor grupp är dataspecialister, civilingenjörer, tekniker och liknande. Den gruppen fanns tidigare också och de fick arbetstillstånd på den gamla lagstiftningen då det var bristyrken. Det som vi ser en allt större ökning av är restaurang-, kök-, städ- och hushållstjänster. Och de hade inte någon möjlighet att få tillstånd med den gamla lagstiftningen, säger Christina Werner.

De flesta får arbetstillstånd för en kortare period. Det gäller till exempel alla bärplockare som kommer till norra Sverige under sommarhalvåret. Men den som har löfte om arbete under en längre tid kan få ett arbetstillstånd som gäller i två år. Det har Maher Mankarjous fått, och det kan förlängas med ytterligare två år. Efter fyra år kan man få permanent uppehållstillstånd. Maher Mankarjous kom hit i juni tillsammans med sin fru och ett barn. Sedan dess har familjen fått tillökning med en nyfödd bebis, och familjen tror på en framtid här.

– Sverige är jättebra och vi trivs, alla svenskar är jättesnälla mot oss, säger Maher Mankarjous.

Lotta Karlsmark
lotta.karlsmark@sr.se

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se