Amerikansk storbank betalar tillbaka lån

Bankjätten Citigroup är den senaste i raden av banker och finansbolag i USA som nu betalar tillbaka sitt statliga lån till finansdepartementet.

Staten pumpade in sammanlagt 45 miljarder dollar för att hålla Citigroup flytande när finanskrisen var som mest akut. Tidigare i år omvandlades en stor del av lånet till aktier, vilket innebär att staten blev ägare till mer än en tredjedel av aktierna i Citigroup.

Det innehavet kommer att fasas ut enligt finansdepartementet. Och Citigroup betalar nu tillbaka de 20 miljarder dollar som återstår av lånet.

Sammanlagt 700 amerikanska banker fick stödlån av staten, nu har nästan alla de stora bankerna betalat tillbaka. Citigroup och Wells Fargo är sist ut.

I dag är storbankernas chefer inbjudna till Washington, där president Barack Obama väntas pressa dem att stödja hårdare regleringar av finansmarknaden.

I Vita huset finns en oro för att storbankerna nu lobbar hårt mot finansregleringar, efter att de själva dragit nytta av de skattefinansierade räddningsprogrammen.

- Det är frustrerande, sade en klart irriterad president Obama i en intervju med tv-bolaget CBS. Mitt mål har aldrig varit att rädda höjdarna på Wall Street.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista