De afrikanska länderna vill till varje pris se en fortsättning på Kyotoavtalet. Foto: Jens Panduro/Scanpix.

Fattiga länder oense om nytt klimatavtal

Uppdaterad 18:43
På klimatmötet i Köpenhamn har de afrikanska länderna återvänt till förhandlingarna. I förmiddags lämnade de sina arbetsgrupper. När de afrikanska länderna bland annat fick garantier om att mötet ska fokusera mer på Kyotoavtalet återvände de till sina arbetsgrupper.

I dag har ministrar och förhandlingsledare samlats i ett slutet möte för att försöka lösa krisen som kom på förmiddagen när de afrikanska länderna blockerade förhandlingarna.

De anser att de rika länderna försöker dribbla bort en förlängning av Kyotoavtalet med nya mandat för utsläppsminskningar.

Miljöminister Andreas Carlgren anser däremot att det är G77-ländernas talesman ambassadör Lumumba, som kortsluter förhandlingarna.

– Den sudanesiske ordföranden har ställt en rad hinner i vägen för att kunna gå vidare med arbetet så som konferensen ordförande har föreslagit, säger Andreas Carlgren.

De afrikanska länderna vill till varje pris se en fortsättning på Kyotoavtalet, det hittills enda bindande avtalet, med en ny åtagandeperiod.

De afrikanska länderna har å andra sidan störst intresse av att få till ett nytt avtal, eftersom de hör till den del av världen som kan drabbas värst av klimatförändringar.

Andreas Carlgren anser att det nu är stor splittring inom gruppen av utvecklingsländer.

– Det som har skett inne i salen är ju också att flera latinamerikanska stater har vädjat till att man nu ska kunna fortsätta arbetet. Maldivernas president gjorde ett mycket dramatiskt uttalande där han till sist sa att ”världen har väntat i alldeles för många år redan på att arbetet ska ske, låt oss nu verkligen göra det”.

Är det fortfarande ett låst läge?

– Det är på väg att lösas upp nu. Vi räknar med att det kommer att fortsätta nu ifrån konferensens ordförandeskap. Dilemmat är bara att vi förlorar värdefull tid. Just nu rinner tiden på. Vi behöver varje timme där vi kan arbeta i stället för att blockera, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista