Nicolas Sarkozy.

Sarkozy presenterar plan för Frankrike

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy presenterade i dag sin plan för hur Frankrike ska bli mer konkurrenskraftigt mot omvärlden framöver. Över 350 miljarder kronor ska satsas på på fem olika områden för att ge skjuts åt tillväxt och utveckling.

Detta var andra gången som president Sarkozy arrangerade en presskonferens under hela sin tid som president. Det säger något om vilken betydelse han lägger vid satsningarna, som presenterades i dag.

Högst upp på listan för att ta emot extra pengar står universiteten. Närmare 100 miljarder kronor ska skjutas till för att utveckla fem till tio toppuniversitet av världsklass, som ska samarbeta med näringslivet. Till dessa ska rekryteras de erkänt bästa professorerna och ordnas bibliotek och campus-miljöer. Virtuella universitet har visat sig inte fungera, hävdade Sarkozy.

Universiteten ska också kopplas till prioritering nummer två: forskning. Presidenten menade att Frankrike är bra på vetenskapliga upptäckter, men svagt på att omvandla dem till industriella framgångar. I fokus står särskilt bioteknik och medicinsk forskning.

De tre andra prioriterade områdena är småföretag, IT och hållbar utveckling samt energi.

Flera gånger upprepade president Sarkozy att Frankrike hamnat på efterkälken och förlorat konkurrenskraft, men det var inte ett resultat av krisen utan strukturellt. Han jämförde gång efter gång sitt eget land med Tyskland, vilket fick de tyska journalisterna att le.

Satsningen på 350 miljarder kronor finansieras delvis via återbetalningar från bankerna, delvis via statliga lån på finansmarknaden. Däremot berörs inte franska folket, som hellre ska konsumera än spara i dagsläget.

Sarkozy underströk att investeringar är något annat än statsutgifter. Satsningen handlar om utveckling och tillväxt, som betalar tillbaka sig.

Förmodligen kommer vi framöver att höra mer om försök att skapa industriella samarbeten inom EU eller åtminstone med Tyskland.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista