Kan bli stående i jul.

Britter kan vänta kaotisk jultrafik

I Storbritannien kan det bli ett rejält kaos i flygets jul- och nyårstrafik. I dag varslade fackförbundet Unite om strejk för de kabinanställda på flygbolaget British Airways.

De varslade strejken inleds två dagar före julafton och ska pågå till strax efter nyår den andra januari. Det har genomförts en omröstning bland fackföreningsmedlemmarna och nio av tio röstade för strejk.

Det de protesterar mot är effekterna av British Airways sparpaket, personalen ska minska med 1 200 personer och följden blir minskad bemanning på långflygningarna, och dessutom befarar facket att lönerna ska frysas under två år.

British Airways vd Willie Walsh går till motangrepp i en debattartikel och säger att besparingarna är nödvändiga - företaget kommer på grund av lågkonjunkturen att i år gå back med närmare fem miljarder kronor. Men ändå, säger han, kommer företagets kabinanställda att tillhöra de bäst betalda i branschen och de flesta kommer att få löneökningar nästa år.

Fack och företag beskyller också varandra för att ha saboterat de förhandlingar som pågått under hösten. Och båda parter hoppas nu att man ska kunna komma överens och undvika strejken. Skulle de misslyckas och strejken bryter ut så är det fortfarande oklart hur många och vilka flighter som kommer att drabbas.

Johan Prane, London
johan.prane@.sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista