Fångupplopp i danska "klimafängelset"

En mindre grupp inlåsta aktivister i det tillfälliga ”klimafängelset” i Valby ska under gårdagen ha använt träbänkar i cellerna som slagträn och försökt skruva ur muttrarna som håller ihop burarna enligt danska medier.

Polisen ska ha svarat med pepparspray mot aktivisterna som greps under en demonstration på Østerbro i går. Totalt 258 personer greps i går och sattes i burarna som rymmer tio personer var.

Stämningen lugnade snabbt ner sig och enligt polisuppgifter till danska Berlinske Tidene ska ingen av aktivisterna ha fått pepparsprayen i ansiktet.

Merparten av de aktivister som greps i går har redan släppts men sju personer kommer att åtalas, antingen för brott mot vapenlagen och våld mot tjänsteman.

Även i dag har det demonstrerats i Köpenhamn. Under förmiddagen samlades flera hundra demonstranter vid Nørreport för att protestera under parollenNo borders, no nations, stop deportations”.

Anknytningen till klimatförhandlingarna var situationen för klimatflyktingarna.

Under dagen uppstod en del oroligheter och polisen valde då att bryta demonstrationens tänkta väg mot försvarsdepartementet.

I stället drevs demonstranterna mot Christianshavn där 17 personer senare greps. Som mest ska 3 000 personer ha deltagit i demonstrationen.

Polisens talesman Lars Borg sade till den danska nyhetsbyrån Ritzau att man var nöjda med att inte ha behövt gripa fler än så i en så stor demonstration.

Hanna Birath, Köpenhamn
hanna.birath@sr.se