2009 ett rekordår för mäklare

2009 blev ett rekordår för mäklarna. Den snabba återhämtningen av bostadspriserna gör att mäklarna kan räkna med miljoner i provision i år. Prisläget och antalet affärer är tillbaka på 2007 års nivå.

Björn Olsson på Svensk Fastighetsförmedlings kontor i Stockholmsförorten Årsta toppar företagets försäljningsstatistik med 149 sålda lägenheter på ett år.

– Ju mer man säljer i dag, desto mer kommer man att sälja i morgon. De sista tre åren har det legat mellan 155 och 149, så det har legat runt 150 de sista tre åren, säger Björn Olsson.

Björn Olsson på Svensk Fastighetsförmedlings kontor i Årsta är nöjd. För tredje året i rad ligger han på mäklarkedjans interna tio-i-topp-lista över dem som sålt bäst i landet. Björn Olsson tar emot i mörk kostym och vit skjorta, brunbränd efter en kombinerad konferens- och semestervecka på Teneriffa.

I snitt har han sålt tre lägenheter i veckan 2009, till ett sammanlagt värde av 240 miljoner kronor.

Det blir en ganska bra provision för dig också?

– Ja visst, jag är nöjd med den biten, säger han.

Björn Olsson får en provision i miljonklassen, liksom många av de bäst säljande mäklarna, framför allt i Stockholmsregionen.

Nedgången på bostadsmarknaden blev kortvarig och nu säger de största mäklarfirmorna i landet att de är tillbaka på samma nivåer som rekordåret 2007, både gällande antal affärer och prisläget. Svensk Fastighetsförmedling, som är näst störst i landet, kommer att tjäna runt 1,3 miljarder kronor i provisioner i år, vilket är 20 procent mer än förra året.

Björn Olsson på kontoret i Årsta ger trots utmärkelsen ett ovanligt blygt intryck för att vara mäklare. Vad har han för strategi för att toppa statistiken år efter år?

– Jag är väldigt tystlåten av mig, så jag är en väldigt god lyssnare, jag tror att det är en del av framgången. Genomsnittsmäklaren tror jag pratar på tok för mycket, säger Björn Olsson.

Sofia Klemming Nordenskiöld
sofia.klemming@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista