Kiev, Ukraina.

Krisdrabbat Ukraina lockar skuldindrivare

I det krisdrabbade Ukraina växer inkassobranschen när allt fler företag och privatpersoner får svårt att betala tillbaka lån tagna före krisen. Gustav Hultgren är chef för ett ukrainskt inkassoföretag och säger att förutsättningarna för skuldindrivning är speciella.

– Det finns inga telefonkataloger till exempel. Det finns inga personnummer på det sättet, inga centraliserade databaser över folk. Det är väldigt svårt, vill man försvinna i det här landet så går det alldeles utmärkt, säger Gustav Hultgren, chef för Credit Express.

Inkassoföretaget Credit Express finns i nio länder i östra Europa och man etablerade sig i Ukraina för snart tre år sedan. Under det senaste året har allt fler släpat efter med betalningarna, och Gustav Hultgren har varit tvungen att rekrytera allt fler anställda. Från att ha varit 25 personer är de nu 100.

I slutet av förra veckan vädjade Ukraina till Internationella valutafonden, IMF, att betala ut två miljarder dollar av det lån som landet beviljats sedan tidigare för att ekonomin inte helt ska stanna av. IMF har stoppat alla utbetalningar under den ukrainska presidentvalskampanjen inför valet i januari eftersom situationen kring landets politiska ledning är så oklar.

Gustav Hultgren på Credit Express i Kiev säger att den kraftiga minskningen från den råvarubaserade ekonomin har lett till en negativ spiral.

– Det påverkar framförallt de stora tunga exportindustrierna inom kol, stål och kemikalier och så vidare. Det gör givetvis att folk inte får löner och blir uppsagda. Men det har även stora negativa effekter på tjänsteindustrin och konsumtionen generellt sett när man har den storleken på nedgång som man har haft i landet. Det genomsyrar hela samhället, och man ser att det är tomt på folk i butiker, folk handlar lite.

Ser du skillnad i vardagen på gator och i affärer? Kan du märka en skillnad från de senaste två åren?

– Jag tror att precis där vi sitter just nu, i de centralaste delarna av Kiev, ser man väldigt lite skillnad. Det är mycket stora, vackra bilar med folk med mycket dyra kläder och folk som spenderar mycket pengar. Men kommer man däremot ut i förorten, och särskilt ut på landsbygden i de östra delarna där man har den tunga industrin, där ser man jättestor skillnad, säger Gustav Hultgren.

Fredrik Wadström, Kiev
fredrik.wadstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista