Rajendra K. Pachauri, internationella klimatpanelens (IPCC) ordförande är på plats. Men många kommer inte in på Bella Center. Foto: Scanpix.

Många stora frågor olösta på klimatmöte

Nu när det bara är fyra dagar kvar av det stora klimatmötet i Köpenhamn är de flesta av de stora frågorna fortfarande olösta.

Tvisterna gäller både hur stora utsläppsminskningarna ska bli på kort och lång sikt, om det ska vara ett eller två avtal och den långsiktiga finansieringen av klimatåtgärder i utvecklingsländerna

Den här klimatkonferensen i Köpenhamn lider nu av elefantiasis. 45 000 deltagare är registrerade men bara 15 000 får vara på Bella Center samtidigt. Det betyder att man de närmaste dagarna måste utestänga en stor del av dem som har anmält sig, framför allt från frivilligorganisationer.

I går upplevde klimatkonferensen sin första stora kris när de afrikanska länderna protesterade mot att många industriländer vill skrota Kyotoprotokollet, som utvecklingsländerna ser som enda garanten för ett bindande avtal. De vill alltså ha en fortsättning på Kyoto med nya utsläppsmål fram till 2020, och förhandlingarna djupfrystes en stor del av dagen.

– Den sudanesiske ordföranden har ställt en rad hinder i vägen för att kunna gå vidare med arbetet så som konferensens ordförande har föreslaget, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Gårdagskrisen visar på den stora misstron mellan i-länder och u-länder. Bernaditas Müller, som är taleskvinna för u-landsgruppen G77 ger en helt motsatt bild

– Vid varje förhandling blockerar industriländerna både anpassningsåtgärder mot klimatförändringar, tekniköverföring och finansiering, säger Bernaditas Müller.

De kommande dagarna kommer stats- och regeringschefer att anlända hit. Det finns många knutar att lösa upp och frågan är om det finns förmåga, tid och politisk vilja att göra det. Utsläppsminskningar, långsiktig finansiering och frågan om ett eller två avtal måste nu beslutas.

Ingrid Gustavsson, Köpenhamn
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista