Tre till fyra koppar kaffe eller te per dag minskar risken för diabetes. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Kaffe minskar risken för diabetes

Kaffe och te minskar kraftigt risken för att drabbas av diabetes. Det visar nya forskningsresultat som presenteras i tidskriften Archives of Internal Medicine.

Studien visar att personer som drack mellan tre och fyra koppar kaffe eller te per dag hade 25 procent mindre risk att drabbas av så kallad typ 2 diabetes, än de som inte drack kaffe eller te.

Forskarna har gått igenom över 30 studier som omfattar en halv miljon vuxna, från bland annat Sverige, USA och Storbritannien Koffeinfritt kaffe verkar ha bästa effekten, men alla sorter ger skydd.

Typ 2 diabetes är den vanligaste typen av diabetes, som tidigare kallades åldersdiabetes.

Forskarna har inte kunnat klargöra kommit fram till vad det är som gör att diabetesrisken minskar, men en teori är att kaffe- och tedrickandet gör att personerna äter och dricker mindre av andra saker och en annan att risken minskar på grund av de antioxidanter som kaffe och te innehåller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista