Castro anklagade Obama för att ha inlett en politisk och militär offensiv i Latinamerika. Foto: Javier Galeano/Scanpix.

Kuba anklagar USA för militär offensiv

Handelsunionen Alba:s toppmöte i Havanna, som avslutades i går, dominerades av hård kritik mot USA, som anklagas för att ha inlett en politisk och militär offensiv mot Latinamerika.

Kubas president Raúl Castro, som var värd för toppmötet, slog an tonen när han anklagade USA:s president Barack Obama för att ha inlett en politisk och militär offensiv i syfte att återupprätta USA:s kontroll över Latinamerika.

– USA försöker till varje pris ockupera och kontrollera det territorium som jänkarna alltid betraktat som sin bakgård, sa Castro.

Bevis för det, menade han, är att USA har aktiverat sin fjärde flotta som rör sig i vattnen kring Latinamerika och det avtal som ger USA rätt att använda sju colombianska militärbaser.

Raúl Castro anklagade också USA för att ligga bakom kuppen i Honduras.

Venezuelas Hugo Chávez, toppmötets andre huvudperson, menade att kuppen i Honduras bara är början och att USA:s nästa steg är att försöka störta Nicaraguas president Daniel Ortega.

Några kritiska kommentarer som Hillary Clinton gjorde häromdagen om de nära relationer som flera av Albas medlemsländer har med Iran, beskrevs av Chávez som en del av imperiets aggression.

Men även om toppmötet dominerades av politiska frågor, så enades man också om en rad ekonomiska avtal.

Bara mellan Kuba och Venezuela undertecknades över 200 avtal för ett värde på över två miljarder dollar.

Alba har också grundat en bank och medlemsländerna kommer snart att börja använda en egen valuta, sucre, för att frigöra sig från dollarn.

När Alba bildades för fem år sedan på Hugo Chávez och Fidel Castros initiativ, så var syftet att skapa en handelsunion utifrån andra, mer rättvisa kriterier, än de som gäller i vanliga frihandelsavtal.

Ett uttryck för det är att Kuba betalar sin import av olja från Venezuela med omkring 30 000 läkare som för låg lön arbetar i fattiga områden runt om i Venezuela.

Alba består i dag av nio medlemsstater, men det faktum att ett enda land, Venezuela, står för hela 70 procent av unionens samlade ekonomi, har fått kritiker att varna för att de rättvisa handelsrelationer som är Albas syfte, riskerar att ersättas med krav på lojalitet gentemot Hugo Chávez, som unionens viktigaste kännetecken.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista