3-4 koppar om dagen.
Forskning bekräftar:

Mycket kaffe bra mot diabetes

Kaffe och te minskar kraftigt risken för att drabbas av diabetes visar nya forskningsresultat som presenteras i tidskriften Archives of Internal Medicine.

Det handlar om så kallad vuxendiabetes, eller typ 2 diabetes, som kaffe och te tycks skydda mot, det bekräftas nu i en stor genomgång av de forskningsstudier som hittills har publicerats på området.

De som dricker tre till fyra koppar kaffe eller te per dag har 25 procents lägre risk att få typ 2 diabetes än de som inte dricker något kaffe eller te, eller bara upp till två koppar per dag, visar studien.

För varje extra kopp man dricker dagligen ska skyddseffekten öka med fem till tio procent.

Forskarna har gått igenom över 30 studier som omfattar mer än en halv miljon vuxna.

Sambandet mellan kaffe och te och skydd mot diabetes har varit känt sedan tidigare, men nu får det en ännu större tyngd. Det visar sig också att koffeinfritt kaffe ger ett minst lika bra skydd.

Ännu är det oklart varför te och kaffe skyddar. Det tycks inte handla om koffeinet, utan mer troligt om andra kemikalier, som till exempel magnesium.

Mona Hambraeus
mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista