1 av 6
Två personer skadades sedan en skolbuss och en mindre lastbil krockat nordost om Jönköping. Foto: Anna Hållams/Scanpix.
2 av 6
Stockolm drabbades av sitt första riktiga snöfall under natten och morgonen. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
3 av 6
Riksväg 83 i Söderhamns kommun. Foto: Magnus Hansson/SR.
4 av 6
Översnöade bilar i Stockholm. Foto: Peter Johansson/SR.
5 av 6
Östberga söder om Stockholm. Foto: Peter Johansson/SR.
6 av 6
Snön spred också en hel del glädje. Här hos barn vid Rödabergsskolan i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Många olyckor till följd av snö och halka

Det har snöat rejält i stora delar av landet under dagen och kvällen och SMHI varnar för fortsatt snöfall och halt väglag på flera håll. En person omkom på förmiddagen vid en trafikolycka i kraftigt snöfall norr om Uppsala, senare på kvällen omkom även en kvinna efter en trafikolycka på en snömoddig väg i Lund.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för Stockholm, Uppsala, Gävleborg, Södermanland, Västmanland, Skåne, Blekinge och Gotlands län. Under det kommande dygnet väntas det falla 10 -15 cm snö på dessa platser.

Enligt SMHI kan snöfallet innebära vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner. Även stora delar av Östersjön omfattas av varningen.

– Just nu snöar det mest i Stockholmstrakten. Det slutar troligtvis någon gång under natten och drar då vidare söderut, säger André Franke, meteorolog på SMHI.

En person omkom vid en trafikolycka på tisdagsförmiddagen vid Bälinge norr om Uppsala, rapporterar TT. En lastbil krockade vid 10.30-tiden med en personbil på avfarten från länsväg 600 vid Bälinge.

Enligt polisen kan eventuellt ytterligare några bilar vara inblandade i krocken. Det snöade kraftigt när olyckan inträffade.

Tidigare på morgonen krockade flera bilar med en buss i Järfälla, nordväst om Stockholm. Sex personer skadades, varav busschauffören allvarligast.

Under tisdagskvällen fortsätter det att snöa med halka som följd på många håll i södra Sverige. Från i natt börjar snöfallet mattas av över Svealand och redan från i kväll mattas det av över södra Norrland.

I morgon får hela landet vinterväder med temperaturer från 0 till 5 minusgrader i söder, och 25 till 30 minusgrader i norr.

Anders Molin
anders.molin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista