En populär sysselsättning under jultiden. Foto: Rick Rycroft/Scanpix.

Solen skiner över Australiens ekonomi

I Australien visar siffror att arbetslösheten där minskar och julhandeln är i full gång. Landet har klarat sig relativt väl genom den globala finanskrisen, mycket tack vare sin råvaruexport till Kina och andra länder i Asien. Och människorna i Australien verkar optimistiska inför framtiden.

Kusken Tao Jones kör runt med turister i centrala Melbourne hela dagarna, bakom sina hästar. Hon är lycklig över att få betalt för att göra något som hon älskar. Hennes jobb är ganska ovanligt, men hon säger att det finns arbeten av alla slag att välja och vraka bland, bara man letar lite.

Tidningarna och internet är fulla av platsannonser och det finns en stark känsla av optimism hos människorna här.

Färska siffror visar att Australiens arbetslöshet gick ner till 5,7 procent i november jämfört med 5,8 månaden före. Det hänger ihop med att Australiens ekonomi klarat sig betydligt bättre genom den internationella nedgången än andra västekonomier. Det kan Australien tacka Kina för, och dess stora efterfrågan på mineraler, som Australien har gott om.

Bidragande till dagens gynnsamma läge är också stabila banker här och regeringens åtgärder, inte minst ett stimulanspaket på närmare 280 miljarder kronor.

I oktober blev Australien den första större ekonomin under finanskrisen som höjde räntan, och häromveckan höjde Centralbanken i Sydney räntan för tredje månaden i rad, till 3,75 procent.

Warren Hogan, chefsekonom i Australiens fjärde största bank ANZ, sa till radio- och tv-bolaget ABC att Australien definitivt återhämtar sig nu från vad som här var en mycket mild recession, och att att hans bank väntar sig en liknande återhämtning i USA och Europa nästa år också.

I sommarhettans Melbourne är det få som hinner eller vill stanna och lyssna till två flickor som sitter och spelar i ett gathörn. Julhandeln är i full gång, förutom att handla och äta är en populär jultradition i Australien att tillbringa helgen med sol och bad vid stranden.

Australiens största elektronikkedja, Harvey Norman, förutspår officiellt ett försäljningsrekord denna jul. Andra stora affärskedjor är inte riktigt lika optimistiska, de tror inte på någon rekordförsäljning men väl en god julhandel.

Nils Horner, Melbourne
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista