prognos från iata

Fortsatt trögt för flygbranschen

Trots att flygpassagerarna väntas öka nästa år så kommer det att gå fortsatt dåligt för flygindustrin enligt en ny prognos.

Senast i dag kom det återigen rop på hjälp från det japanska flygbolaget Jal, som vill att dess anställda och före detta anställda ska gå med på att få mindre i pension, för att Jal ska klara av ekonomin.

I går berättade vi om att i Storbritannien så varslade fackförbundet Unite om strejk för de kabinaställda på flygbolaget British Airways under julen, facket protesterar effekterna av British Airways sparpaket, som bland annat innebär att 1 200 personer får gå.

För även om flera av de mindre flygbolagen gör vinster, som exempelvis Ryan Air och Norwegian, så är det förluster som gäller för de flesta flygbolagen.

Och i dag kom Internationella flygorganisationen Iata men en ny prognos. Tidigare har Iata spått att flygsektorn skulle förlora 3,8 miljarder dollar nästa år, men nu ändrar man den prognosen till 5,6 miljarder dollar, vilket är ungefär 50 procent mer.

För trots att Iata väntar sig att flygpassagerarna kommer att komma tillbaka nästa år, eftersom den globala ekonomin återhämtar sig då, så kommer bland annat de allt högre priserna på flygbränsle att orsaka förluster.

Iatas prognos för i år är en förlust på elva miljarder dollar, och den prognosen står organisationen fast vid.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista