Efter Ekots avslöjande

Staten vill ändra lag för isolering av barn

Uppdaterad 16:35
Efter Ekots avslöjande tidigare i år om hur isoleringsceller används för barn och unga medger nu Statens institutionsstyrelse allvarliga brister inom de egna ungdomshemmen och föreslår en lagändring.

I somras avslöjade Ekot hur barn från elva år och uppåt blir inlåsta i små isoleringsceller för rena bagateller på de statliga ungdomshemmen.

Isolering får bara användas när barnen är så våldsamma eller berusade att det inte finns något annat sätt att hindra dem från att skada någon.

Att använda isolering som bestraffning är olagligt, men när Ekot gick igenom beslut och journaler från alla nästan 500 fall av isolering under ett halvår av barn och unga från elva år och uppåt visade det sig att isolering ofta används efter rena bagateller, helt i strid med lagen.

Ungdomar hade exempelvis blivits isolerade:

  • för att de hade kallat personalen för råttor och svurit
  • för att de inte gick in på rummet när personalen sagt till
  • för att de hade varit "uppvarvade"
  • för att barnet hade "haft svårt med sitt språk"

Efter Ekots avslöjande krävde regeringen bland annat att Statens institutionsstyrelse, Sis, skulle redovisa grunderna för alla fall av isolering under förra året. I 112 fall har Sis sett så allvarliga brister att de har startat särskilda tillsynsärenden.

Hittills har Sis fattat beslut i 32 av de 112 tillsynsärendena. I nästa alla fall, 28 av 32, har ungdomshemmen fått kritik av tillsynen.

– De barnen måste få en ursäkt och någon form av upprättelse. Jag tycker också att man bör överväga någon form av kompensation i och med att det handlar om att man har blivit felaktigt isolerad, säger barnombudsmannen Fredrik Malmberg

Sis generaldirektör Ewa Persson Göransson vill i dag inte svara på några frågor. Hon skriver dock på Dagens Nyheters debattsida att "allvarliga fel har begåtts" och hon föreslår därför en lagändring.

Enligt Sis bör maxtiden som unga ska kunna sitta isolerade kortas från 24 timmar till 6 timmar.

Maria Larsson, som är ansvarig minister, tycker att det är ett bra förslag att korta den tid barn får hållas i isoleringscell.

– Jag tycker absolut att det här är någonting vi gärna vill arbeta vidare med. Det är väldigt positivt när verksamheten själv ser möjligheten att minimera, att begränsa så tydligt, den här avskiljningstiden, säger folkhälsominister Maria Larsson.

Maria Moraes, som själv har suttit isolerad, tycker att det nya förslaget är ett steg i rätt riktning.

– Det är jättebra att man har tagit tag i det här för att göra någon sorts förbättring och att man har erkänt en viss del av de misstag som har gjorts. Sedan tycker jag kanske att det skulle vara skönt med ett erkännande, där man kanske ber om ursäkt till alla de ungdomarna som har fått spendera alla de här timmarna isolerade på fel grunder, säger Maria Moraes.

Barnombudsmannnen Fredrik Malmberg vill helst att isolering förbjuds helt på ungdomshemmen, men han ser dagens förslag som en framgång.

 – Det är klart att det är bättre att det är en kortare tid än en lång.

 Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Daniel Velasco
daniel.velasco@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista