Jan Björklund. Foto: Hans Runesson/Scanpix.

Behörighet blir krav för fast lärarjobb

Uppdaterad 16:45
Endast behöriga lärare kommer att kunna få fast anställning i och med den nya skollagen som regeringen presenterade i dag. Behörighetskravet gillas även av oppositionen.

Förändringarna välkomnas av rektorn Kristina Eklund på det individuella programmet vid gymnasiebyn i Luleå.

– Det förstärker skolans roll i samhället och jag tror att vi som jobbar i skolan kommer att kunna få sträcka på oss i och med lagen för det blir tydligt och klart att föräldrarna skickar de bästa de har till oss, och då ska vi också ta emot dem genom att ha välutbildade lärare.

Tanken är att den nya skollagen ska börja gälla från den 1 juli 2011 och då ska kommuner inte längre kunna fastanställa lärare utan behörighet. Vid brist ska obehöriga lärare kunna anställas men då bara ett år. Kommunen ska också se till så att redan fastanställda lärare får behörighet i framtiden.

– Ingen av oss vill väl bli opererad av en obehörig läkare och jag tycker inte att vi ska acceptera att våra barn och ungdomar undervisas av personer som själva inte har utbildning, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Besked om vad som krävs av en lärare för att kallas behörig kommer först i vår - då ska regeringen också ta ställning till om obehöriga lärare även i framtiden får sätta betyg och om en särskild lärarlegitimation ska införas.

Den nya skollagen som är tänkt att träda i kraft 1 juli 2008 ger också skolinspektionen möjlighet att ge skolor böter om dom inte sköter sig - och till och med ha mandat att stänga misskötta skolor med omedelbar verkan.

Den nya skollagen är en diger lunta med ändringar för den svenska skolan - ändringar som Socialdemokraternas skolpolitiske talesperson Marie Granlund i stort är för. Förutom då att möjligheten till att läsa upp betyg på komvux tas bort och att betygsliknande omdömen införs redan i förskolan.

– Små barn skall inte kunna underkännas. Små barn ska uppmuntras att hela tiden gå vidare.

Vad tänker ni göra då om ni får makten?

– Stora delar står vi bakom. Men det finns saker som låser in och sorterar, och det har vi ambitionen att göra någonting åt.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista