Mona Sahlin

Mona Sahlin lovar ny sjukförsäkring

Om det rödgröna alternativet vinner valet, kommer sjukförsäkringen att göras om. Hur det ska ske kommer redovisas "inom kort", enligt oppositionsledaren, Socialdemokraternas Mona Sahlin.

Mona Sahlin beskriver de förändringar hon vill göra:

– Att stoppa stupstocken, nämligen det att sjuka människor blir försäkringslösa, att tillföra rehabiliteringsinsatser och krav på arbetsgivarna att vara med, att utöka de aktiva möjligheterna till exempel lönebidragsanställningar och komvux-platser så att också den som är sjuk får ett värdigt sätt att kunna komma tillbaka till arbetslivet om det går.

Enligt Mona Sahlin ska den sjuka, som bedöms kunna arbeta något, söka arbete. Kan hon eller han inte få något arbete är hon eller han arbetslös och ska kunna få a-kassa i stället för sjukpenning.

Enligt Sahlin är skillnaden jämfört med de borgerliga, att de rödgröna vill ha en individuell prövning och inga administrativa tidsgränser.

– Den måste inledas så tidigt som möjligt och gärna från första dagen. Om du kan gå tillbaka till din gamla arbetsgivare, om du behöver en ny insats för att hitta ett nytt jobb. Hela den prövningen måste göras hela tiden mellan en hopslagen försäkringskassa och arbetsförmedling som underlättar för individen att verkligen få den individuella prövning som han eller hon behöver.

Mona Sahlin vill, precis som regeringen, fasa ut det som kallas för tidsbegränsad förtidspension. De som kommer att utförsäkras då under 2010 även med socialdemokraternas alternativ är ungefär 32 000 personer. Mona Sahlins alternativ för dem är lönebidragsanställningar, komvux eller annan utbildning.

Det här är en fråga där de rödgröna ännu inte har något gemensamt alternativ.

Enligt Mona Sahlin vill Socialdemokraterna att ersättningen ska vara densamma från socialförsäkringssystemen oavsett om man är sjuk eller arbetslös- och ersättningsnivåer och inkomstskyddet ska öka i båda systemen.

När och hur beror på det ekonomiska läget enligt oppositionsledaren, som gjorde sina uttalanden i dag i samband med en träff med riksdagsjournalister.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista