Transportsektorn har minskat sina utsläpp med cirka två procent. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
klimatkonferensen

Sverige har minskat växthusutsläppen

Sveriges utsläpp av växthusgaser minskar, visar nya siffror från Naturvårdsverket. Sveriges utsläpp har minskat med 11,7 procent eller 8,5 miljoner ton sedan 1990. Det är framför allt utsläppen från uppvärmning som minskar, men även transportsektorn visar för första gången en liten minskning.

– Att vi nu äntligen har nått rekordlåga nivåer på utsläppen från Sverige och mest viktigt är att vi nu ser ett trendbrott när det gäller utsläppen från trafiken, som har varit det stora problemet hittills, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Är inte det här bara en spegel av den vikande konjunkturen?

– Nej, det visar sig det att även om det finns en sån effekt, som är väldigt svår att mäta, men som är liten, så är det här i grunden ett trendbrott när det gäller trafiken och också när det gäller helhetsminskningarna så gäller det oavsett den ekonomiska krisen, säger miljöminister Andreas Carlgren.

Det var påpassligt att Sveriges nya utsläppsiffror med en positiv trend kommer just nu till klimatkonferensen här i Köpenhamn. När det gäller transporter är det enligt Naturvårdsverket framför allt lastbilstransporter, som inte längre visar någon ökning, men de transporterna brukar också vara starkt knutna till konjunkturen. Sammanlagt har transportsektorn minskat sina utsläpp med cirka två procent.

Varje svensk släpper i genomsnitt ut sju ton koldioxid per person och år. Men om man räknar in de utsläpp som svenskar indirekt står för genom import av varor från andra länder då är svenskarna uppe i tio ton koldioxid per person och år. Och två andra stora utsläppskällor som inte är med i statistiken är flyget och sjöfarten.

– Det behövs ju en redovisning som helhet av flyg och sjöfart och det driver vi ju mycket starkt just nu också i de här förhandlingarna eftersom vi dels vill ställa mycket tuffare krav på sjöfart och flyg dels för att vi också vill att de ska vara med och finansiera en internationell överenskommelse, säger Andreas Carlgren.

Ingrid Gustavsson, Köpenhamn
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista