Man i Sverige åtalad för flyktingspionage

Uppdaterad: 15:23
En svensk medborgare åtalades i dag misstänkt för att ha spionerat på uiguriska flyktingar i Sverige för Kinas räkning. Mannen greps i juni och ska ha lämnat uppgifter om uigurer som lever i exil i Sverige både under förra året och i år.

– Han har alltså lämnat över uppgifter till kinesiska staten angående uigurer. Han är själv uigur. Det har gällt personliga förhållanden, det har gällt politiska förhållanden, åsikter hos människor, asyl, hälsotillstånd och sådant, säger chefsåklagare Tomas Lindstrand.

Dagens åtal är unikt, det är över tio år sedan ett liknande åtal kring olovlig underrättelseverksamhet väcktes i Sverige, och åtalet har på grund av den politiska relationen till Kina i det här fallet, krävt regeringens godkännande.

Mannen som nekar till brott ska enligt åklagaren från i januari förra året fram till juni i år ha lämnat uppgifter om personer med uigurisk härkomst till en kinesisk diplomat samt en kinesisk journalist med uppdrag från den kinesiska underrättelsetjänsten. Uppgifter han har fått bland annat genom att utge sig för att sympatisera med de etniska uigurerna och delta vid kongresser och möten. Informationen rör mellan 10 och 15 personer, säger Tomas Lindstrand.

– Uppgifterna har lämnats om personer som har varit intressanta för den kinesiska regimen på något sätt, dels därför att de har befunnit sig i en viktig ställning inom den uiguriska rörelsen ute i världen, dels har vissa utav dem funnits upptagna på de terrorlistor som kineserna har.

Uigurer är ett muslimskt minoritetsfolk som huvudsakligen bor i Xinjiang-regionen i Kina, och som vi rapporterat i Ekot har sammanlagt 17 personer med uiguriska namn dömts till döden efter sommarens upplopp där.

Brottet anses vara grovt eftersom det pågått under en längre tid, varit satt i system och för att informationen som överlämnats kan ha orsakat eller kan komma att orsaka ett stort antal personer allvarlig skada. Främst anhöriga i hemlandet, enligt åklagaren.

– Det här handlar om människor som har släkt och vänner kvar i Xinjiang-regionen och det är inte särskilt enkelt att bevisa att folk har råkat illa ut men jag kan göra sannolikt att det finns en stor risk för att folk kan råka illa ut eller har råkat illa ut, säger Tomas Lindstrand.

Flyktingspionage pågår på flera håll i landet, och enligt Säpo är det mellan 10 och 20 stater som bedriver flyktingspionage mot oppositionella i Sverige.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista