Dödsfall i hjärtinfarkt har halverats

På tjugo år har dödsfallen i samband med hjärtinfarkter halverats. Dessutom drabbas allt färre av hjärtinfarkt över huvud taget. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

– Det är glädjande att se den här positiva utvecklingen och att dödligheten sjunker, det har vi sett i våra svenska hjärtinfarktregister, att dödligheten halverats, säger Claes Held som är docent och överläkare på Uppsalas forskningsenhet vid Akademiska sjukhuset.

Det är framförallt under de senaste åren som både hjärtinfarkterna i sig och dödligheten hos de som fått hjärtinfarkter minskat drastiskt. Det visar Socialstyrelsens statistik över insjuknande, dödlighet och överlevnad i hjärtinfarkt mellan åren 1987 och 2007.

Och det är både för män och kvinnor som hjärtinfarkterna minskar. På 20 år har dödsfall i samband med hjärtinfarkter halverats och det tror Claes Held har flera olika orsaker.

– Vi har med tiden fått allt bättre läkemedel som skyddar mot återinsjuknande i hjärtinfarkt och minskar risken för dödsfall efter hjärtinfarkt. Sedan har vi också den senaste tioårsperioden blivit allt snabbare och bättre på att undersöka kranskärlen med röntgen och att också behandla med antingen en ballongvidgning av kärlen eller en by-pass-operation, säger Claes Held.

Men den allra största anledningen till att antalet drabbade av hjärtinfarkt har minskat är att människor röker mindre nu än för tjugo år sedan. Det enligt Göran Holm, som är professor i förebyggande hjärtsjukvård på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

- Flera studier visar att den enskilt viktigaste faktorn är förändrade rökvanor. Att man som enskild individ, samt inom sjukvården har bättre koll på högt blodtryck och kolestorolvärden gör också att vi har sett den här drastiska minskningen i både andelen dödsfall i samband med hjärtinfarkt, samt att färre drabbas av sjukdomen överhuvudtaget, säger Göran Holm.

Claes Held är mer förvånad över att antalet personer som drabbas av hjärtinfarkter överhuvudtaget också minskar. Det eftersom flera riskfaktorer i samhället ökar såsom exempelvis övervikt, vilket i stället borde öka hjärtinfarkterna.

Held tror dock det kan bero på att återfallen blir färre och att det är snarare är det som avspeglar sig i statistiken. Och den positiva utvecklingen kommer förhoppningsvis att fortsätta, säger han.

– Hjärtsjukvården utvecklas ju kontinuerligt.

Hur mycket bättre kan det bli?

– Det är just det som är frågan. Jag tror vi kan förvänta oss en förbättring men vi är väl lite på marginalen nu, säger Claes Held.

Karolina Lek
karolina.lek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista