Köpenhamn:

Schwarzenegger vill se möte för städer

När Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger i dag besökte FN:s klimatkonferens varnade han för att hoppas för mycket på de internationella förhandlingarna. 

Han vill se parallella satsningar på lokal nivå och erbjöd sig att stå som värd för en klimatkonferens för städer och regioner.

Intresset var stort när Kaliforniens guvernör i dag dök upp på FN:s klimatkonferens i Köpenhamn. En kvart innan presskonferensen skulle börja rusade reportrar och tv-team mot lokalen.

Arnold Schwarzenegger var på strålande humör och hyllade både Köpenhamn och Danmark för sitt miljöarbetet.

Han passade också på att flika in några passningar till sin tidigare filmkarriär och nämnde att han besökt Köpenhamn flera gånger för att gå på styrketräningsseminarier.

Men guvernör Schwarzenegger, som presenterades som en klimatarbetets actionhjälte, kom också med annat än publikfrieri under presskonferensen.

Han försökte tona ned förväntningarna på FN:s klimatkonferenser och lyfte istället fram vikten av arbetet som görs i världens städer och regioner.

Schwarzenegger varnade för att allt för många fokuserar på vad Kina och USA kan bidra med i förhandlingarna i stället för att driva arbetet på regional och lokal nivå.

– De internationella avtalen kommer inte att räcka. Kvinnorörelsen och medborgarrättsrörelsen startades inte i maktens korridorer. De startas av folket, sade Arnold Schwarzenegger.

Han framhöll miljöarbetet i Kalifornien och menade att framtidens kamp för klimatet snarare kommer att drivas av den ekonomiska och tekniska utvecklingen än av politiska processer.

– Processen kan inte vänta på Washington och Peking, sade Schwarzenegger.

Men det betyder inte att konferensen i Köpenhamn är värdelös, enligt Schwarzenegger.

Precis som Kyotokonferensen uppmärksammade världen på problemen med klimatförändringarna kan Köpenhamnskonferensen bidra genom att förändra människors sätt att tänka.

På så sätt är klimatmötet i Köpenhamn redan en succé, oavsett ett bindande avtal eller ej, enligt Schwarzenegger.

För att inspirera den utvecklingen föreslog Schwarzenegger en alternativ mötesprocess där städer och regioner kan mötas och utveckla sitt arbete för klimatet. Ett första sådant möte erbjöd sig den före detta filmstjärnan att hålla i Kalifornien.

Hanna Birath, Köpenhamn
hanna.birathr@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista