Kön utanför Bella Center tar fem timmar. Foto: Virginia Mayo/Scanpix.

Kaos på Bella Center i Köpenhamn

I Köpenhamn har det blivit kaos under klimatmötet. Logistiken har delvis brutit samman och folk som ska delta tvingas köa i timmar utomhus i kylan för att komma in i konferenslokalen Bella Center.

Maarten van Aalst är en av flera tusen frusna som väntar på att komma in.

– Kön är fem timmar lång och man skämtar om att en klimatförändring till det varmare inte skulle sitta så illa, säger Maarten van Aalst.

Han är utskickad av Röda Korset i Nederländerna för att vara med på klimatkonferensen, men får som så många andra, vackert stanna utanför och frysa.

Lite hjälp får dom av det danska utrikesministeriet som har beordrat fram kaffe och te som serveras till de köande.

– De är tacksamma för kaffet. Många har stått här sedan åtta i morse, berättar Jan Kramer.

Han ser till att de frysande i kön får lite varmt i sig. Det är alltså de danska myndigheterna som bjuder på kaffe och te, men det är FN som står för konferensen och därmed också kaoset.

Omkring 45 000 personer har ackrediterats till klimatmötet. Men Bella Center där det äger rum, rymmer bara 15 000 samtidigt.

Inte heller inne på konferensen fungerar logistiken. När till exempel den förre amerikanske vicepresidenten Al Gore skulle delta i ett möte hindrade FN:s säkerhetsfolk ackrediterade att delta.

Kaoset fortsätter åtminstone också i dag. Många, som Maarten van Aalst, försökte komma in redan i går men lyckades inte.

– Jag förstod att det skulle bli problem också idag, men jag trodde ändå att det skulle vara lite bättre, säger Maarten van Aalst.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista