"Ryssland smutskastar svensk diplomat"

En svensk diplomat har lämnat sin post i Moskva sedan ryska myndigheter anklagat honom för att ägna sig åt kommersiell verksamhet, bland annat för att ha sålt damunderkläder.

– Vi tycker inte att den bilden som har presenterats av ryska företrädare ger en korrekt version av vad som hänt och delas alltså inte av den svenska regeringen, säger Anders Jörle, presschef vid UD.

– Och det här är tyvärr inte första gången som en kompetent och duktig medarbetare vid ambassaden drabbas av offentlig smutskastning, som för oss ter sig lite motbjudande och svårförståelig.

Det är med ett lätt förvånat tonfall ryska medier rapporterar om den svenska strumpbyxeskandalen.

Tv-bolaget NTV har i sina nyhetssändningar visat övervakningsbilder från en butik där den som hävdas vara den svenske diplomaten rekommenderar olika sorters strumpbyxor. På vad som sedan tycks vara polisens spaningsfilmer visas hur mannen lastar ur klädförpackningar ur en bil.

Rysk polis anklagar nu svensken för att ha köpt klädesplaggen i grannlandet Vitryssland, fört in dem i Ryssland med sin diplomatskyddade bil och sålt varorna illegalt. Förutom den påstådda smugglingsverksamheten har ryska myndigheter påpekat att det inte är förenligt att som diplomat samtidigt bedriva affärsverksamhet i vinstsyfte.

Moskvapolisen säger att den inte kunnat gripa mannen eftersom han skyddats av sin diplomatiska immunitet. Det ryska utrikesdepartementet säger att den svenske diplomaten lämnade Ryssland redan i förra veckan på initiativ från den svenska sidan.

David Carlqvist
david.carlqvist@sr.se

Fredrik Wadström, Moskva
fredrik.wadstrom@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista