Högsäkerhetsfängelset ligger mitt ute bland åkrarna. Foto: Charles Rex Arbogast/Scanpix.

Nytt fängelse för Guantánamo-fångar

I USA tar Obama-administrationen ännu ett steg för att försöka stänga fånglägret på Guantánamobasen. Flera fångar från Guantánamolägret ska flyttas till ett fängelse i Illinois. Det väntas Vita Huset tillkännage senare idag.

Fängelset i den lilla byn Thomson i Illinois väntas ta emot ett antal terroristmisstänkta fångar från det ökända Guantanamo-lägret.

Enligt källor i Vita Huset väntas Obama-administrationen tillkännage att ett begränsat antal fångar ska flyttas från den amerikanska militärbasen på Kuba. Enligt Chicago Tribune handlar det om mellan 25 och 90 fångar, av de totalt omkring 210 som idag sitter fängslade på Guantánamo-basen.

Högsäkerhetsfängelset Thomson ligger mitt ute bland åkrarna intill den mäktiga Mississippi-floden i västra Illinois, och fängelset står idag nästan tomt.

Att flytta Guantanamo-fångar till just Illinois har diskuterats i månader, och är ännu ett led i president Obamas försök att helt stänga Guantánamo-lägret. Under valrörelsen lovade Obama att Guantánamolägret skulle läggas ned senast januari 2010, men han har senare medgett att det kommer ta längre tid än så.

Beslutet att flytta terroristmisstänkta fångar till det amerikanska fastlandet är kontroversiellt, och har lett till stark kritik framförallt från republikanskt håll.

Men i Illinois är guvernören och de ledande demokraterna mycket positiva till förslaget. Framförallt för att det skapar nya arbetstillfällen. 

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista