Orrefors går hem i Belgrad.

Svenskt konstglas välkomnas i Serbien

Den krisande svenska glasbranschen har fått ett skyltfönster i Belgrad och därmed sin första återförsäljare över huvud taget i östra Europa och på Balkan. Nyligen öppnades Kosta, Boda, Orreforsbutiken i centrum.

– Det här var min bror och hans frus idé. De ville introducera den här formen av konst i Serbien, berättar Tatjana Zoric, butikschef.

Brodern Grada Kojadinovic och hans fru Jasmina äger och driver restauranger i Stockholm sedan 30 år tillbaka. Utan deras inblandning hade det troligen inte blivit någon affär i Belgrad.

Efter två års av förhandlingar med Andreas Ravelli, exportchef på Kosta, Boda, Orrefors blev det ett beslut.

Vi har inte lagt en krona där, säger Andreas Ravelli till Ekonomiekot på telefon. Det är det som är så fantastiskt. De brinner för varumärket och vill satsa vidare.

Tanken är att expandera till andra länder på Balkan.

För de svenska glasbruken, som ägs av The New Wave Group, innebär det ingen risk alls, men en chans att komma ut på en marknad där de överhuvudtaget inte finns nu.

Serbien är en marknad där andra svenska varumärken som Ikea och H&M inte heller finns. Ikea har jobbat länge i Serbien på att få bygga varuhus och tillverka en del möbler, hittills utan framgång.

Fast har verkligen en så pass dyr produkt som svenskt glas en chans i låginkomstlandet Serbien?

– Vi har kunder. Jag blev faktiskt överraskad för de känner till Orrefors. De vet att det är kvalitet. För kvinnorna här är det viktigt att ha vackra saker som kristall i sitt hem för att må bra och känna sig avspända, säger Tatjana Zoric.

De låga lönerna och fattigdomen till trots finns det också en mycket köpstark grupp i Serbien.

Det syns på Belgrads andra lyxmärkesbutiker, på stora dyra bilar och på rikemanskvarter där riktiga slott byggs i det som kan kallas Belgrads Djursholm.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista