Stolta miner när elbilen förevisades. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Saab visar elbil under jakten på ny ägare

Processen för att Saab ska kunna få en ny ägare fortsätter. Samtidigt presenterade Saab i dag en ny elbil.

Europeiska investeringsbanken, EIB, ska ha fått ett namn på en ägarkandidat, efter avhoppade Koenigsegg Group. Det uppger näringsdepartementet. Samtidigt vill den högsta Saab-ledningen tona ner betydelsen beskedet, eftersom mycket anses återstå.

– Det är egentligen inget nytt på själva ansökan utan projekten uppdateras efterhand och har funnits hos EIB under en lång tid, säger Mats Fägerhag teknisk chef vid Saab Automobil.

Så det som kommit in till EIB nu är att ni har ändrat namnet på vem det är som kommer att köpa Saab?

– Eftersom vi närmar oss på den här resan att förhoppningsvis hitta en slutlig köpare av Saab Automobile så har vi startat den här dialogen. Vi är i sluttampen men jag kan i dag inte säga exakt när detta kommer att ske, säger Mats Fägerhag.

Huvudspåret är den holländska lyxbilstillverkaren, Spyker med bland annat ryska och arabiska ägarintressen. Det finns dock andra alternativ men enligt uppgifter till Ekot är det nu praktiskt taget bara ett par spekulanter kvar.

Just i dag visades en elbil upp vid en pressträff här i Trollhättan, en ombyggd 9-3 cabriolet, som nu ska provas, först i mindre skala. Men med hjälp av 86 miljoner från Energimyndigheten, är förhoppningen hos Saab och de andra företag som deltar i den här elbilssatsningen, att elbilarna ska bli betydligt mer vanliga på vägarna än vad de är i dag.

Elbilssatsningen finns också med i den ansökan som i våras skickades in till Europeiska investeringsbanken, EIB, om lån på 400 miljoner euro, ett lån med garantier som ställs av den svenska staten, och som därför också måste godkännas av EU-kommissionen.

Enligt statssekreterare Jöran Hägglund på näringsdepartementet ska det nu i alla fall finnas ett huvudspår som han uttrycker det, och det är nu det som EIB håller på att arbeta med när lånehandlingarna gås igenom igen, men då med ett annat namn på papperen än Koenigsegg Group.

Tidschemat med att ta fram en ny ägare är ju mycket pressat, inte minst efter att GM för två veckor sedan upprepade sitt tidigare besked om att man måste ha fått fram en ny ägare till Saab före årsskiftet, då GM kommer att påbörja avvecklingen av sitt engagemang i den svenska biltillverkaren.

Att mycket står på spel, visar också uttalandena från Saabs tekniske chef, Mats Fägerhag.

– Jag tycker att vi har ett antal bra kandidater och jag vill inte kommentera detta under pågående process. Då tror jag att det kanske kan äventyra den här processen och det vore illa, säger Mats Fägerhag.

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista