Låg ränta har inte gynnat småföretag

Riksbanken kommer med räntebesked klockan halv 10 i dag. Hushållen har ju varit vinnare under perioden med låg ränta, medan landets småföretagare inte har fått njuta på samma sätt av den låga räntan, menar Anna-Stina Nordmark Nilsson, vd i Företagarna.

– Vi förväntar oss att Riksbanken inte gör någon räntehöjning för fortfarande är det så att trots att det har varit och är en låg ränta så har ännu inte småföretagen fått den låga räntan tillgodo. Från bankernas sida ligger man med ett högt ränteläge gentemot småföretagen, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Hushållen har fått smaka sötman från den låga räntan en längre tid nu, ja ända från den 4 december 2008 då räntan sänktes till 2 procent, sedan raskt till 1 procent, sedan 0,5 procent och slutligen 0,25 procent, i takt med den tilltagande finanskrisen och den globala lågkonjunkturen.

Men landets små och medelstora företag har inte haft det lika lätt att få krediter, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson hos intresseorganisationen Företagarna.

– Hushållen har varit vinnare, framförallt beträffande bostadskrediter. Också de stora företagen har jag en känsla av att de har varit vinnare då det gäller de låga räntorna. Men bland de små företagen har räntenivån fortsatt legat högt, säger hon.

Hur kommer det sig?

– Fortfarande så anser bankerna att det är för stora risker vad gäller utlåningen till företag. Men i grunden handlar det om att man har satsat på bostadslånen och de stora företagen.

Det låter som att du är kritisk.

– Ja, jag är bekymrad för Sverige. Jag är bekymrad över att man inte i Sverige har gjort så som Obama nu har krävt att bankerna gör i USA. Det vill säga, betalar tillbaka och ser till att småföretagen verkligen får finansiering.

Ingen prognosmakare väntar något annat än att Riksbanken ska låta räntan ligga oförändrad på 0,25 procent.

Analytikerna blir dock oeniga när de försöker titta in i framtiden, och trots Riksbankens upprepade mantra att den låga räntan kommer att ligga kvar fram till hösten 2010, så tror flera att Riksbanken börjar att höja räntan tidigare än så.

Men fortfarande är det lågt inflationstryck i svensk ekonomi och långt ifrån att hjulen snurrar med full kraft, kapacitetsutnyttjandet är lågt.

Och för de små och medelstora företagen kan räntehöjningarna som kommer längre fram bli besvärliga att hantera.

– Tyvärr så finns det företag som inte har klarat av konjunkturnedgången i kombination med en finansiell nedgång. Som då i slutändan har inneburit att man måste säga upp medarbetare, eller att man har gått i konkurs, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Nu sägs det att räntan ändå så småningom kommer att ticka upp. Vad kan det betyda då?

– Det tror jag också, att räntan kommer att ticka upp. Men det hade varit bra då vi har den låga räntan, att det också hade kommit tillgodo småföretagen. Eftersom det är småföretagen som visat sedan början av 1990-talet att det är de som står för de nya jobben i Sverige. Och om vi ska ha fortsatt välstånd i Sverige så måste man se till att småföretagen får finansiering.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista