OPEC-prognos:

Oljekonsumtionen åter på väg uppåt

Nästa år kommer oljekonsumtionen i världen att öka för första gången på två år, enligt en ny prognos från de oljeexporterande staterna inom OPEC.

För OPEC är det här en prognos med goda nyheter, som nu ser slutet på vad man säger har varit en ödeläggande period av sjunkande oljeförbrukning.

När OPEC räknar med en högre oljeförbrukning under 2010 handlar det dock inte om några stora tal: knappt en procent upp till dryga 85 miljoner fat olja om dagen.

Det som driver upp förbrukningen är utvecklingen i bland annat Kina och Asien. Utvecklingen går åt andra hållet i flera av de gamla industriländerna.

Dock inte i USA, som ännu står för en fjärdedel av den globala oljeförbrukningen. Här väntas en återhämtning av den tidigare konsumtionen, framför allt under andra halvåret 2010.

Osäkerheten, som OPEC ser det, är att det blir en långsam och osäker återhämtning i världsekonomin som kan påverka oljeförbrukningen och därmed också oljepriset.

Här återkommer OPEC:s ständiga dilemma, med en avvägning mellan oljepriset och hur mycket olja OPEC producerar.

Priset per fat gånger volym bestämmer den totala inkomsten som ska fördelas med kvoter till de olika medlemsländerna.

Problemet är att vissa medlemmar för sin egen vinning ofta lockas att överskrida sina uppgjorda produktionskvoter. Frågan är återigen aktuell när oljepriset den senaste tiden har fallit tillbaka till runt 70 dollar fatet.

OPEC väntas nu åtminstone officiellt behålla sin nuvarande produktion.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Fakta: OPEC

OPEC står för Organization of Petroleum Exporting Countries

Medlemsländer:
Algeriet
Angola
Ecuador
Iran
Irak
Kuwait
Libya
Nigeria
Qatar
Saudiarabien
Förenade arabemiraten
Venezuela

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista