Skatteverkets utlandskontroll kritiseras

Riksrevisionen riktar kritik mot Skatteverkets internationella skattekontroll och konstaterar att det råder stora brister.

– En stor del av de här utländska kontrolluppgifterna som kommer in till Skatteverket läses ju inte in i Skatteverkets taxeringssystem. Man vet inte exakt hur många kontrolluppgifter som kommer in. Man vet inte hur många som avser fysiska personer och hur många som avser juridiska. Man vet inte vad de här kontrolluppgifterna innehåller. Man har helt enkelt en dålig bild av informationsutbytet, säger Anna Hansson, projektledare för granskningen på Riksrevisionsverket.

Skatteverkets hantering av kontrolluppgifter från andra länder har allvarliga brister, enligt Riksrevisionen.

Man har inget effektivt system för att läsa in eller analysera uppgifterna och i vissa fall registreras de inte över huvud taget.

I takt med den ökade rörligheten av människor och kapital över nationsgränserna är utbyte av information med andra länders skattemyndigheter en nyckelfråga för Skatteverket för att komma åt problemen med skatteflykt och skatteplanering.

Varje år förlorar staten 46 miljarder i undanhållna skatteintäkter kopplade till internationella transaktioner. Det är en tredjedel av det totala skattebortfallet.

I dag skickas över en miljon kontrolluppgifter från utlandet om svenskars innehav av till exempel konton och pensioner varje år till Skatteverket.

Det här flödet kommer bara att öka i framtiden. Hur ska Skatteverket kunna hantera det om man har problem redan i dag, frågar sig Riksrevisionen.

Tommy Carlsson är skattedirektör på Skatteverkets huvudkontor och svarar att man har varit tvungen att prioritera andra saker. Han tycker att kritiken är delvis orättvis. 

– Vi har lyckats ganska väl. Vi har hittat inkomster som inte redovisas. Vi har informerat på olika sätt, men allting kan ju bli bättre med mer sofistikerade lösningar och analyser, säger Tommy Carlsson på Skatteverket.

Sofia Klemming Nordenskiöld
sofia.klemming@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista