Klimatmötet i Köpenhamn

''De små stegen måste bli stora steg''

Klimatmötets ordförande Connie Hedegaard efterlyste ett högre tempo i förhandlingarna när konferensen i dag gick in i sin slutfas.

Under ceremonin medverkade bland andra Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon och prins Charles.

Lars Løkke Rasmussen som höll det första anförandet uttryckte sin glädje över alla framstående gäster men påpekade också att det inte finns någon tid för att slappna av.

Det är nu bara några få dagar kvar innan mötet avslutas påminde den danska statsministern.

Han bad också ländernas delegationer att försöka kompromissa för att nå ett avtal och sade att det nu är dags att kavla upp ärmarna och börja arbeta.

FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon kallade mötet ett avgörande skede i historien.

– Vårt uppgift här är att få till ett avtal, sade Ban-Ki Moon.

Ban-Ki Moon sade också att det nu är dags att lägga ner stridsyxorna och försöka komma överens. Alla kommer inte att få som de vill, men alla kommer att få en lösning som de behöver, sade Ban-Ki Moon.

Även mötets ordförande, Connie Hedegaard, framhöll vikten av lägga i ytterligare en växel de sista förhandlingsdagarna.

– Ingen kan bära ansvaret för ett misslyckande, sade Connie Hedegaard.

– De närmsta dagarnas arbete måste motsvara världens förväntningar, de små stegen måste nu bli stora steg, fortsatte Connie Hedegaard.

Det är inte bara klimatet som står på spel utan också förtroendet för världens ledare, menade mötets danska ordförande Connie Hedegaard.

Yvo de Boer, chefssekreterare för FN:s klimatkonvention, pekade också på vikten av att stora framsteg görs under konferensens sista dagar.

Prinsen av Wales, som bjudits in till dagens ceremoni, uppmanade deltagarna att fokusera på de positiva effekterna av ett lyckat möte snarare än konsekvenserna av ett misslyckande.

Även Wangari Maathai, som utsetts till FN:s fredssändebud, höll ett anförande och uppmanade konferensen att enas om ett juridiskt bindande, ambitiöst och rättvist avtal.

Hanna Birath, Köpenhamn
hanna.birath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista