Sjätte AP-fondenägt bolag plundrat

Ett av Sjätte AP-fondens bolag har blivit plundrat av sina tidigare ägare. Samtidigt visar det sig att Sjätte AP-fondens vd är särbo med vd:n i det plundrade bolaget.

Sjätte AP-fonden har gått in som ägare i it-bolaget Xeratech. De två grundarna till Xeratech misstänks nu ha tömt bolaget på pengar och har fått sparken. Den balansräkning som Sjätte AP-fonden och Xeratechs bank har haft tillgång till har inte stämt. Tillgångar som fanns upptagna saknades och skulder fanns inte medtagna.

Samtidigt visar det sig att Xeratechs vd Åsa Rödén är särbo med Sjätte AP-fondens vd Erling Gustafsson. Erling Gustafsson säger i ett pressmeddelande att rekryteringen av Åsa Rödén var felaktig och att hon kommer att sluta när Xeratechs akuta situation är över.

Sjätte AP-fonden är baserad i Göteborg och förvaltar allmänna pensionsmedel genom placeringar i små och medelstora svenska företag. Fonden har under åren fått kritik för att inte ha gjort tillräckligt lönsamma investeringar.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista