Ombord på planet från Nordkorea fanns 35 ton granater, vapen och sprängämnen. Foto: Scanpix.

FN använder vapensmugglares flygplan

Det plan från Nordkorea som upptäcktes med stora mängder vapen och sprängmedel ombord när det mellanlandade i Thailand i måndags visar sig nu ha använts av FN under humanitära insatser i Afrika 2003.

Redan i våras kom en rapport från Sipri som visade att FN och EU ofta använt tvivelaktiga flygplan i sitt humanitära arbete, eftersom det är svårt att kontrollera planens ursprung. Men nu ska en ny svensk databas ändra på det.

Planet, en georgisk-registrerad Ilyushin Il-76 från Nordkorea genomsöktes av thailändsk polis i går och hela besättningen häktades. Ombord fanns 35 ton granater, vapen och sprängämnen. Vart planet skulle har inte kunnat utrönas.

Hugh Griffiths från det svenska fredsinstitutet Sipri har undersökt planets ursprung och sett att det tidigare ägts av ryssen Victor Bout, en ökänd vapensmugglare, eftersökt av både EU och USA för illegal vapenhandel. Samtidigt användes planet alltså av FN under humanitära insatser i Afrika 2003 . Vilket tydligt visar på något som Sipri redan i våras rapporterade om: att kontrollen av vilka flygbolag FN och andra hjälporganisationer använder sig av i sitt arbete är undermålig.

– Ibland kollar man inte ens var planen kommer ifrån och i andra fall finns det ingen information om ägare. Man tar den transport man behöver när läget är akut, säger Hugh Griffiths

Men nu ska det bli ändring. När Sverige tog över ordförandeskapet i EU i somras inledde man ett arbete med att upprätta en databas och hotline dit hjälporganisationer och FN-organ kan ringa för att kolla så att flygplanen och besättningarna man anlitar inte är svartlistade. Vid årsskiftet ska databasen, administrerad av Sipri, vara i drift, säger Hugh Griffiths.

Man kanske frågar sig varför det ens är ett problem att FN och andra organisationer hyr flygplan och besättningar som samtidigt är inblandade i den illegala vapensmugglingen. Ett flygplan är ju trots allt bara transportmedel, spelar det ens någon roll?

– Visst, det är bara ett flygplan. Men om vi tycker att det är viktigt att våra pengar ska användas för att hjälpa människor i nöd så ska vi inte understödja affärsmän och företag som smugglar vapen så att krigen kan fortsätta i all evighet, säger Hugh Griffiths

Lotten Collin
lotten.collin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista