Migrationsverket:

Iraks minoriteter kan få lättare att stanna

Kristna och andra utsatta religiösa minoriteter från Irak kan få lättare att stanna i Sverige. Frågan tas upp i Migrationsverkets rättsliga råd i dag. Det kan innebära att fler irakier som flytt undan förföljelsen i hemlandet kan få stanna i Sverige.

Migrationsverket ska diskutera skydd för kristna och andra minoriteter från Irak i myndighetens rättsliga råd i dag.

I regel krävs starka individuella skäl för att få uppehållstillstånd, men ett tidigare rättsligt ställningstagande i rådet gör att homo- och bisexuella irakier kan få stanna för att de tillhör en minoritet. Nu kan samma beslut komma för kristna och andra religiösa och etniska minoriteter från Irak.

I början av januari kommer sedan rättschefen Mikael Ribbenvik att sammanfatta ett dokument som går ut till verkets enheter. Ribbenvik är försiktig med att säga något om utgången men sträcker sig så långt som att säga att det här inte kommer att innebära att de kommer få det svårare att stanna i Sverige, tvärtom.

– Jag ska inte föregripa vad som blir utgången av det, men jag kan säga att detta föranleds av den utvecklingen som vi ser att det blir sämre och sämre för minoriteter, så det handlar inte om att det blir svårare, säger Mikael Ribbenvik.

Svårare att få stanna i Sverige menar du?

– Exakt.

Riktlinjerna som kommer i januari kan också innebära att de tusentals irakier som gömmer sig i Sverige efter att ha fått avslag kan få sina ärenden prövade på nytt.

– Finns det personer som känner att så här har inte mitt ärende behandlats då finns det ju så klart grund att åberopa det, det kan man ju inte utesluta så klart, säger Mikael Ribbenvik.

Ekot berättade tidigare i år att tusentals irakier tillhörande religiösa och etniska minoriteter har utvisats från Sverige. Vi följde 25 av dessa i några månader, alla utom en hade flytt på nytt.

När vi i dag ringer upp två av dem som befinner sig i grannlandet Syrien säger de att de är glada för de som är kvar i Sverige, men samtidigt är de upprörda över att de själva inte är kvar och kan få sina beslut prövade på nytt.

De flesta irakier tillhörande landets minoriteter som får avslag gömmer sig, en av dem är assyriskan Maha som vi följde i oktober. Hon har fått avslag i alla instanser och lever med sina tre barn som gömd. Nyheten om förslaget som kan komma att ändra hennes familjs situation ger henne hopp tillbaka.

– Jag och barnen är mycket trötta, jag gömmer mig fortfarande och vi flyttar från plats till annan, att återvända till Irak är inget alternativ. Situationen för assyrier blir bara värre. Om det här innebär att vi kan få vårt ärende prövat på nytt får jag en gnutta hopp, då kanske vi kan fira jul i frid, säger Maha, som lever som gömd i Sverige.

Nuri Kino
nurikino@gmail.com

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista