Lättare lura statliga fonder än privatägare

Statliga fonder har inte lika bra kontroll på sina investeringar som privata ägare. Det kan vara en av förklaringarna till att ett av Sjätte AP-fondens bolag blivit plundrat av sina tidigare ägare.

– Är det en enda privatperson som äger så är han mycket mån om sina egna pengar. Är det en fond som ägare, som äger massor av andra bolag, är det nog lite lätt att det slinker emellan, man är inte lika noggrann som en privatperson som är direktägare, säger Aktiespararnas Gunnar Ek.

Det kan vara lättare att lura stora statliga fonder än privata bolag, menar Gunnar Ek. I går gick statliga Sjätte AP-fonden ut med att ett av de bolag, it-bolaget Xeratech som Sjätte AP-fonden äger, har plundrats på tiotals miljoner kronor av sina grundare.

De två bröderna som grundade bolaget ska ha upprättat falska balansräkningar och tillgångar, varulager av till exempel färgpatroner angavs som en tillgång men verkar inte ha existerat. De två bröderna har nu fått sparken från bolaget och gått under jorden.

Gunnar Ek menar att ägarna mycket enkelt hade kunnat kontrollera vad som försiggick i bolaget.

– Är man helägare, en av få ägare, så har man enligt lagen full rätt att se på allting i bolaget. Så den som vill kan ha en total insyn.

I det här fallet stämde inte balansräkningen, och det fanns tillgångar som fanns upptagna som saknades. Hur lätt är det att kontrollera sådana detaljer?

– Det är mycket lätt att kontrollera det. Har man en ordnad bokföring, och det är styrelsens uppgift att se till att bokföringen ska vara ordnad, då ska det inte vara några problem att göra det, säger Gunnar Ek.

Sjätte AP-fondens kommunikationschef Ulf Lindqvist är självkritisk till hur fonden hanterat sitt ägande i Xeratech.

– Självklart måste man dra en mängd kritiska lärdomar av detta. Man får bli ännu mer misstänksam och ännu mera avvaktande. Det är en dyrköpt lärdom, men den är det enda man kan dra av detta, säger Ulf Lindqvist.

Förutom svindeln är Xeratechs vd Åsa Rödén och Sjätte AP-fondens vd Erling Gustafsson ett par. Sjätte AP-fonden säger nu att det var fel att Åsa Rödén rekryterades som vd och säger att hon kommer att avgå så fort Xeratechs situation har retts ut.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista