Risk för undantagslagar i Turkiet

I Turkiet fortsätter protesterna mot förbudet av det kurdiska partiet DTP. I går sköts två demonstranter ihjäl av butiksägare i en stad i sydöstra Turkiet. Risken är stor för att undantagslagar införs om inte våldet upphör.

I fem dagar har protesterna pågått framförallt i landets kurdtäta sydöstra delar, men också i hjärtat av Istanbul har det varit våldsamma sammanstötningar mellan demonstrerande kurder och turkiska nationalister.

Författningsdomstolens beslut att bannlysa det kurdiska partiet DTP och förbjuda 37 medlemmar från politisk aktivitet i fem år kritiserades i går av den turkiske premiärministern Tayep Erdogan. För Erdogan och hans regerande parti AKP riskerar förbudet att sabotera det så kallade demokratiska programmet. Det skulle återupprätta en rad rättigheter för kurderna.

I sydöst har redan många byar och samhällen bytt tillbaka till kurdiska namn, skyltar med ortsnamn på båda språken finns nu. Det var tidigare förbjudet. Kurdfrågan måste lösas om Turkiet ska ha en chans till EU-medlemsskap. Men opinonsmätningar visar nu att stödet för EU-medlemsskap minskar i Turkiet.

Balansen mellan de moderata kurder som vill förhandla sig fram och de som vill fortsätta den väpnade kampen för självständighet har rubbats. Risken ökar för att undantagslagar införs om inte våldet upphör, skriver turkiska tidningar.

I går sköt en butiksägare i staden Mus ihjäl två demonstranter, sju skadades. Demonstranter har kastat sten och brandbomber inte bara mot polis utan också mot butiker. I Van-provinsen sa butiksägare att de varnats av DTP-politiker och därför höll stängt för att inte drabbas.

Skulden läggs också på andra politiska partiledare i Turkiet, som inte tillräckligt tydligt tagit avstånd från våldsamheterna på gatan.

Maria Persson Löfgren, Belgrad
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista