1 av 2
Bilisterna tar hänsyn till vädret när de kör vilket minskar antalet svåra olyckor. Foto: Magnus Hansson/SR Gävleborg.
2 av 2
Kör försiktigt om det ser halt ut. Foto: David Svanberg/SR.

Vintervädret ger färre svåra olyckor

Det senaste dygnet har snön ställt till med stora problem på många håll i trafiken. Men statistik från Vägverket visar att de riktigt svåra olyckorna minskar under vintermånaderna.

Här på riksväg 40 strax utanför Jönköping flyter trafiken på bra trots den snö som fallit de senaste dagarna. Tempot tycks vara något lugnare å bilisten Habib Talani som stannat till för att tanka säger att han tar det extra försiktigt nu när vintern kommit.

– Man tar det lugnare.

Vad tänker du när du kör?

– Att man ska vara koncentrerad. Att man inte kör där det är snö och liknande.

Visserligen sker det många olyckor i anslutning till väderomslag men ganska snabbt tycks vi lära oss att ta det lugnare. Vintermånaderna skördar betydligt färre offer än andra månader, säger Claes Tingvall som är trafiksäkerhetsdirektör på Vägverket.

– Särskilt om man ser att det är snöigt så kompenserar trafikanterna väl om att man har minskat väggrepp och liknande. Sedan är det en del som funderar om när de ska ge sig ut. På det stora hela så går det, hastigheterna går ner en del.

I december förra året omkom 17 personer, det är ungefär hälften så många som under en genomsnittlig månad. Även i januari och februari i år var antalet dödsolyckor betydligt färre än genomsnittet. Istället är det under sommaren med tät trafik och många motorcyklar som det sker flest svåra olyckor.

Trenden att de svåra olyckorna minskar under vintern har blivit tydligare på senare år. Nya tekniska system hos bilarna som förhindrar hjulspinn och sladd har haft stor betydelse menar Claes Tingvall.

– Kombinationen av att man tar hänsyn till ett annat väglag och får hjälp av teknik är naturligtvis jättebra, säger Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör.

Bilisten Gert Thorin som kör närmare 10 000 mil om året tycker också att vi bilister blivit bättre på att ta det lugnare i trafiken.

– Jag tror att folk har lärt sig att anpassa hastigheten efter väglag. De har lugnat ner sig och det märks att trafiken går mycket långsammare. Sedan tror jag att det har med ekonomi att göra. Folk har börjat spara efter lågkonjunkturen.


David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista