Fängelset i Illinois. Foto: Charles Rex Arbogast/Scanpix.
USA

Delade åsikter om nya terroristfängelset

Obama-administrationen planerar att flytta uppemot hundra fångar från militärbasen Guantánamo till ett fängelse i Illinois. Beslutet att flytta terroristmisstänkta fångar till det amerikanska fastlandet väcker starka reaktioner.

Obamas beslut att flytta Guantánamo-fångar till Illinois möts av stark kritik från hans politiska motståndare.

– Att flytta terroristmisstänkta till ett fängelse på fastlandet gör inte USA säkrare - tvärtom, sade republikanska kongressledamoten Aaron Schock från Illinois till tv-kanalen MSNBC.

I dag hålls drygt 200 fångar fängslade på den amerikanska militärbasen på Kuba. Obama lovade ju under valrörelsen att stänga det ökända lägret senast januari 2010, men processen har gått trögt.

Nu vill Obama-administrationen flytta uppemot 100 av fångarna till ett hårdbevakat fängelse ute på landet i Thomson i västra Illinois.

– Risken är att Illinois blir en rekryteringsbas för terrorgrupper, hävdade republikanska kongressledamoten Don Manzullo i CNN.

Men majoriteten av invånarna i den lilla byn Thomson är positiva, och ledande demokrater i Illinois är också för förslaget, inte minst av ekonomiska skäl.

– Vi är i desperat behov av nya arbetstillfällen, att driva ett fängelse kan bli räddningen för vår arbetsmarknad, sade demokratiske senatorn Dick Durbin från Illinois.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista