Foto: David Rasmusson/SR.

230 gripna utanför Bella Center

Uppdateras fortlöpande
Det har varit tumultartat i dag utanför konferenscentret där FN:s klimatmöte pågår. Aktivister försökte bryta igenom polisens avspärrningar och ta sig in på centret. Polisen svarade med batonger och pepparsprej.

230 demonstranter har nu gripits enligt dansk polis. Däribland två av demonstrationens talesmän. Polisen har förklarat att demonstrationen inte längre har tillstånd. Alla deltagare uppmanas nu att lämna platsen. Annars kan de gripas. Stämningen har nu lugnat ned sig.

Ett antal aktivister har byggt en bro av luftmadrasser för att ta sig över en kanal till Bella Center. Några aktivister lyckas ta sig över bron men grips snart.

Ett femtiotal mötesdeltagare från olika intresseorganisationer inne i centret har försökt att ta sig ut för att sälla sig till demonstranterna.

Talesmän har sagt att avsikten med demonstrationen bland annat är att förena sig med de grupper som inte får vara med på toppmötet och med fredliga medel ta sig in.

Under morgonen har två demonstrationståg utgått mot Bella Center från olika håll. Medan det stora tåget utgick från Tårnby startade ett mindre tåg vid Örestad station. 

Den stora demonstrationen var till en början fredlig men vid Örestad utbröt tidigt tumult. Polisen använde batonger och hundar mot demonstranterna och över hundra aktivister greps. De fördes med bussar till det specialbyggda häktet för klimataktivister i Valby.

Dansk polis rapporterar att ordningen nu är återställd i området runt Örestad station.

När det stora demonstrationståget som under morgonen rört sig mot Bella Center kom fram, informerade polisen demonstranterna om att centret är avspärrat och att alla som försöker att bryta avspärrningarna kommer att gripas.

Demonstranterna har i förväg sagt att de tänker försöker bryta polisens avspärrningar och ta sig in på centret.

Maria Diedrichs
maria.diedrichs@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista