Mannen bakom ryska "chockterapin" död

Uppdaterad 12:00
Den ryska politikern och ekonomen Jegor Gajdar har avlidit, 53 år gammal. Gajdar var premiärminister efter Sovjetunionens sönderfall och han var hjärnan bakom den så kallade chockterapin.

Chockterapin omfattade bland annat de radikala reformer som innebar att marknadsekonomin infördes, men som också blev mycket kontroversiella och impopulära.

– Jag förstår att jag naturligtvis kommer att beskyllas för allt negativt som har hänt i Ryssland från 1992 till idag, sa Gajdar i en intervju för brittiska radio- och tv-bolaget BBC.

Men han ångrade ingenting, för om det inte hade genomförts reformer hade ekonomin rasat samman totalt.

Den sovjetiska planekonomin var i ett förtvivlat läge åren kring 1990. Efter att kommunismen föll kom Boris Jeltsin till makten och han tog med sig en grupp unga reformatorer ledda av just Jegor Gajdar.

Direkt inledde Gajdar chockterapin. Priserna släpptes fria vilket ledde till hyperinflation och att vanliga människors sparkapital försvann.

Samtidigt privatiserades näringslivet som istället togs över av en liten grupp nya multimiljardärer. Men därmed var också grunden lagd för en sund ekonomisk utveckling framöver, menade Gajdar och hans anhängare.

Folkkär blev som sagt aldrig den lille, runde och akademiska Gajdar. Han var alltid mer av teoretiker än politiker och efter en kort tid lämnade han posten som premiärminister. Men in i det sista var han något av en chefsideolog för de högerinriktade marknadsanhängarna i Ryssland.

Gajdar avled i natt när han satt och arbetade med en ny bok, enligt uppgift var dödsorsaken blodpropp.

Kommentarerna i dag i Ryssland följer mycket de politiska skiljelinjerna. Men i stort sett alla är eniga om att som teoretiker var Gajdar briljant.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se