1 av 4
Deltagarna i protesten marscherar ut ur Bella Center. Foto: Hanna Birath/SR
2 av 4
Kay Asbjørn Schørlien
3 av 4
Jan Thomas Odegard
4 av 4

Organisationer lämnade mötet i protest

Ett hundratal medlemmar i olika miljöorganisationer har på förmiddagen lämnat FN:s klimatmöte i protest mot vad de anser vara en odemokratisk process.

Utmarschen var en del av flera planerade protestaktiviteter under dagen.

Strax efter klockan elva samlades ett femtiotal personer från olika organisationer inne i Bella Center för att tåga ut ur möteslokalerna.

Utanför ska de ansluta sig till den stora demonstration som under morgonen har marscherat till Bella Center för att hålla ett "folkets klimatmöte".

Marschen följdes av ett stort medieuppbåd och en handfull FN-vakter.

Tidigare i dag stoppades en större grupp medlemmar i den internationella miljöorganisationen Friends of the Earth när de kom till konferenslokalerna.

I gruppen på runt 50 personer fanns bland annat norska Naturskyddsföreningens generalsekreterare Jan Thomas Odegard.

De stoppades strax innanför ingången till lokalerna.

– Vi blev nekade att gå in helt utan förvarning eller förklaring. Vi fick bara beskedet att vi inte fick komma in och de konfiskerade våra ackrediteringsbrickor. Först efter att vi flera gånger hade frågat varför fick vi beskedet att det var på grund av säkerhetsskäl, säger Jan Thomas Odegard, generalsekreterare i den norska Naturskyddsföreningen.

Senare fick gruppen order om att lämna lokalen men valde då att sätta sig ner i en protest på golvet.

– Vi har alla papper i ordningen och allt borde ha gått smidigt men ändå vill de kasta ut oss, säger Jan Thomas Odegard.

Bredvid generalsekreteraren fanns kollegan Kay Asbjørn Schørlien. Han hade svårt att förstå varför vakterna hänvisade till säkerhetsskäl.

– Norges Naturvernforbund är en systerorganisation till den svenska Naturskyddsföreningen och vi blir nu betraktade som en säkerhetsrisk. Jag är ganska säker på att Naturskyddsföreningen i Sverige inte ses som en säkerhetsrisk. Vi förstår inte varför vår organisation stängs ute, säger Kay Asbjørn Schørlien.

Säkerhetsvakterna på plats ville inte svara på några frågor om varför gruppen inte släpptes in. Under tiden fortsatte delegater att strömma in i lokalen och många nyfikna stannade till.

En av dem var Jack Layton, kanadensisk parlamentsledamot i Kanada och partiledare för New Democratic Party som uttryckte sitt stöd för den sittstrejkande gruppen.

– Jag har varit på många av FN:s klimatkonferenser under åren och de har alltid varit öppna för icke-statliga organisationer som Friends of the Earth som är en välkänd och respekterad organisation.

– Det är upprörande för de här människorna som har åkt så långt från hela världen för att delta i konferensen och jag förstår verkligen deras frustration, säger Jack Layton.

Hanna Birath, Köpenhamn
hanna.birath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista