Schäuble lägger fram stor lånebudget.

Schäuble: Bitter, men riktig statsbudget

Den tyska ekonomin, Europas största, sätter ett dystert rekord nästa år. Enligt den statsbudget för 2010, som beslutas av regeringen i Berlin i dag, måste tyska staten låna motsvarande ett tusen miljarder kronor för att täcka sina utgifter.

 I år klarar Tyskland precis EU:s gräns för hur mycket medlemsländerna får skuldsätta sig, tre procent nya skulder i förhållande till bruttonationalprodukten.

Men nästa år går det inte längre. Då blir det närmare sex procent att döma av finansminister Wolfgang Schäubles första budget. Tyskland får rätta in sig i ledet av länder som bryter mot EU:s regler.

Schäuble har själv kallat sin budget för "bitter men riktig". Den finns inga alternativ till höga utgifter i spåren av den globala ekonomiska krisen. Att spara nu riskerar att förstärka krisen, är den tyska regeringens syn.

Men de höga skulderna kommer att ge Tyskland problem de kommande åren. Det är inte bara EU:s regler som sätter gränser för hur mycket landet kan låna, utan också den tyska grundlagen.

Från 2016 ska en ny skuldbroms, som finns inskriven i grundlagen, ha trätt i kraft helt och hållet. Redan 2011 börjar de reglerna att verka.

Det betyder att Schäuble nästa år inte kommer att kunna lägga fram någon motsvarande lånebudget som den regeringen beslutar om i dag. Spara måste bli de kommande årens mantra om den här nya grundlagen ska följas.

Men regeringen har också sina vallöften att tänka på. Kristdemokrater och Liberaler regerar nu tillsammans i Berlin sedan några veckor tillbaka. De har lovat tyskarna sänkta skatter. Den första skattesänkningen är redan på väg och 2011 är ytterligare skattesänkningar utlovade.

Sänkta skatter är framförallt Liberalernas projekt. De har gått in i regeringsarbetet med ideologisk glöd och har lyckats få med sig något mer tveksamma kristdemokrater.

En i stort sett samlad ekonomisk expertis i landet skakar på huvudet åt regeringens skattesänkarplaner.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista