Räntan blir kvar på låg nivå. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Räntan väntas vara låg även nästa år

På onsgdagsförmiddagen kom Riksbanken med sitt räntebesked och som väntat lämnades räntan oförändrad på 0,25 procent.

– Fortfarande kommer inflationstakten att ligga under inflationsmålet och det finns gott om lediga resurser i svenska ekonomi. Då är det bra med en låg ränta så att inflationen så småningom når två procent samtidigt som vi hjälper till att hålla efterfrågan uppe i svensk ekonomi, säger Riksbankschefen Stefan Ingves.

Återhämtningen i svensk ekonomi och inflationstrycket fortsätter att vara lågt framöver. Det är Riksbankens bedömning inför den närmaste framtiden. För att ekonomin ska fortsätta att stärkas så behöver räntan vara låg ett bra tag till, resonerar Riksbanken.

Att räntan skulle ligga kvar på 0,25 procent var väntat. Intresset nu handlade mer om Riksbanksledningens bedömning om när det är dags att börja höja räntan. Liksom det förra räntebeskedet i oktober är prognosen att reporäntan kommer att ligga kvar på dagens nivå fram till nästa höst. Men två ledamöter i direktionen delade inte den uppfattningen utan tror att räntan behöver höjas tidigare än då.

– Samtidigt tycker jag att man ska komma ihåg att de här åsiktsskiljaktigheterna i grunden ganska små för vi var helt eniga om att inte ändra räntan den här gången. Sedan om vi tittar några år fram i tiden kommer vi, vad vi kan bedöma, att få en räntenivå som är betydigt högre ön den vi har i dag, säger Riksbankschefen Stefan Ingves.


Sören Granath

soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista